23948sdkhjf

En fabrik for eksperimenter i arkitektur

Fredag vandt den nyetablerede tegnestue Vargo Nielsen Palle projektkonkurrencen om Aarhus’ fremtidige arkitektskole, der bliver en by i byen og i sin konkurrencestruktur gav chancen til uprøvede kræfter

Tegnestuen Vargo Nielsen Palle med tre nyuddannede i spidsen har vundet projektkonkurrencen om en ny arkitektskole i Aarhus, New Aarch.

Det sker i et tæt tværfagligt samarbejde med Adept, Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming.

Den nyetablerede tegnestue Vargo Nielsen Palle vandt opgaven foran internationalt anerkendte arkitektvirksomheder.

- Det er et stærkt projekt, som væver sig sammen med sine omgivelser, ådalen og byen. Den nye skole bliver et kulturelt samlingspunkt, der lægger op til samspil og dialog - en åben fleksibel struktur, der giver mulighed for løbende forandring og tilpasning til skiftende behov, siger en glad rektor for Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen, der ser frem til at forlade de utidssvarende lokaler i den gamle købmandsgård på Nørreport, som - "midlertidigt" - har huset Arkitektskolen Aarhus i mere end 50 år.

- Det bliver en fabrik for arkitektureksperimenter, som lægger op til samarbejde med byen, branchen og naboerne, siger Torben Nielsen om de nye 13.000 kvm, der er budgetteret til 261 mio. kroner.

Et overbevisende projekt

Dommerkomiteen havde mulighed for at udpege op til tre projekter til videre bearbejdning i et forhandlingsforløb, inden den endelige afgørelse blev truffet.

En enig dommerkomité fandt imidlertid Vargo Nielsen Palles projekt så overbevisende, at de valgte kun at invitere dem til forhandling.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med Adept, Rolvung & Brændsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming.

Indbyder til samarbejde
Vinderprojektet fanger skalamæssigt Carl Blochs Gade og disponerer de mange funktioner som en ’by i byen’, hvis arkitektur indbyder til samarbejde og gensidig inspiration.

Licitationen talte kort før offentliggørelsen af vinderprojektet med Jonas Snedevind Nielsen, der sammen med Brian Patrick Vargo og Mathias Palle nu for alvor skal i gang med den krævende opgave. Han kalder det en fantastisk mulighed:

- Det er en hård konkurrence, hvor vi er oppe imod nogle dygtige arkitekter, og det er sjovt at prøve kræfter med. At vi kan nå hertil bunder i to ting. Dels har vi alle tre rigtig stor interesse i faget, og dels har vi brugt rigtig mange timer på projektet. Det har krævet rigtig mange timer fra os, men heldigvis interesserer vi os jo også rigtig meget for det vi laver, sagde Jonas Snedevind Nielsen, før han vidste, at han kom på sejrsskamlen.

Alle ressourcer i spil
Han tilføjer, at opgaven også rent teknisk, var krævende:

- Det er store arkitektoniske ambitioner med et lavt budget og samtidig med et højt teknisk niveau - med mange funktioner som auditorier, undervisningslokaler og kantine. Her fokuserede vi på at bringe alle ressourcer i spil for at få udviklet et koncept for bygningen, siger Jonas Snedevind Nielsen, der kommer fra Ringe på Fyn og er uddannet fra Aalborg Universitet i 2015.

- Det er svært at sige, om jeg helst vil arbejde med små eller store byggerier. Det er to vidt forskellige skalaer, og begge er spændende. Det store påvirker det offentlige rum og påvirker omgivelserne i større skala. Jeg synes, man kan lære meget af detaljegraden i mindre byggerier, hvor det mange gange kan være svært at få detaljerne med i de store byggerier, som jeg primært sidder med hos Schmidt Hammer Lassen, siger han til Licitationen.

En chance til uprøvede kræfter
I alt seks firmaer deltog i projektkonkurrencen. Tre blev prækvalificeret på baggrund af deres erfaring, mens tre andre blev udvalgt på baggrund af en åben idékonkurrence, hvor 230 deltagere fra hele verden indsendte forslag.

Det todelte konkurrenceforløb skulle netop give unge uprøvede kræfter mulighed for at byde ind.

- I dag bygger de fleste projektkonkurrencer udelukkende på prækvalifikation, hvilket betyder, at kun etablerede firmaer, der har en lang række byggerier at henvise til, kommer i betragtning. Det gjorde denne form op med, siger arkitekt Reiulf Ramstad, der sammen med arkitekt Jens Thomas Arnfred var fagdommer.

Et robust projekt
Også vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup, formand for dommerkomiteen, er tilfreds:

- Rammerne og økonomien for den nye skole er beskedne, hvilket har tvunget os og skolen til at tænke os godt om. Forløbet med en indledende idékonkurrence betyder, at vi nu står med et robust vinderprojekt, hvor koncept og idé er skåret til benet. Vi har en vinder, som dygtigt - men også lavmælt og ydmygt - har læst og besvaret opgaven. Vi har med en vinder at gøre, der har forstået ånden i budgettet uden at lade det gå ud over iderigdommen, siger hun.

Nu vil projektet blive bearbejdet gennem dialog med arkitektskolens studerende og ansatte inden det i efteråret ventes udbudt i totalentreprise.

Den nye arkitektskole bliver efter planen indviet i 2020.

De dystede om ny arkitektskole

Følgende team deltog i den endelige konkurrence om  Aarhus-opgaven:

  • Vargo Nielsen Palle og Adept (Danmark) i samarbejde med Rolvung & Brændsted Arkitekter, Tri-consult og Steensen Varming.
  • ALL (Atelier Lorentzen Langkilde, Danmark) i samarbejde med Buro Happold.
  • BIG (Danmark) i samarbejde med Transform, Rambøll, SLA og Tom Nielsen.
  • EGA (Erik Giudice Architecture, Sverige/Frankrig) i samarbejde med Niras og Kragh & Berglund.
  • Lacaton & Vassal og Bessards' Studio (Frankrig) i samarbejde med Kristine Jensens Tegnestue, Jørgen Nielsen, Strunge Jensen og Sergio Fox Awe.
  • Sanaa (Japan) i samarbejde med B+G Ingenieure, Sasaki & Partners og Transplan (prækvalificeret, men valgte ikke at aflevere uden yderligere begrundelse).

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109