Flere arbejdsulykker i 2016
Antallet af ulykker i bygge- og anlægsbranchen er i kraftig stigning.
Det vider nye tal fra Arbejdstilsynet, der har opgjort branchens ulykker i 2016. Stigningen gælder både antallet anmeldte ulykker og forekomsten af ulykker i forhold til beskæftigelsen.
Hvor der i 2015 blev anmeldt 4.881 ulykker i byggeriet, var tallet i 2016 oppe på 5.177 ulykker svarende til en stigning på 6 procent. Ifølge beregninger fra BAT-Kartellet steg beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen med ca. 3,8 procent fra 2015 til 2016.
Bekymring i BAT
Hvor Arbejdstilsynets opgørelse viser, at incidensen - altså forekomsten af anmeldte ulykker per 10.000 beskæftigede - for alle ulykker steg fra 2014 til 2015, så viser BAT’s beregning nu, at incidensen er fortsat med at stige i 2016.
Det er nyt og alarmerende, mener formanden for BAT’s arbejdsmiljøudvalg, Søren Schytte.
- Tallene fra Arbejdstilsynet giver grund til bekymring i byggefagene i BAT. Antallet af arbejdsulykker i bygge og anlæg er steget siden 2014. Stigningen sker fra 2014 til 2015 og videre til 2016. Og stigningen fra 2015 til 2016 er større, end hvad man kunne forvente af væksten i beskæftigelsen i bygge og anlæg i samme periode. For os at se er det nu usandsynligt, at det politiske mål om 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker i 2020 nås, siger han.
Flere alvorlige ulykker
For de alvorlige ulykker, der betyder mindst tre ugers fravær, er udviklingen den samme.
Hvor der i 2015 blev anmeldt 1.143 alvorlige ulykker i byggeriet, var tallet i 2016 oppe på 1.229 alvorlige ulykker svarende til en stigning på 7,5 procent og dermed er incidensen for de alvorlige ulykker også steget fra 2015 til 2016.
Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen beklager udviklingen.
- Historisk har det været sådan, at når beskæftigelsen i byggeriet går op, så sker der flere ulykker per time. Det skyldes, at der kommer flere nye ind i branchen, folk arbejder med folk, de ikke er vant til, planlægningen bliver dårligere og det går hurtigere, fordi opgaverne vælter ind, siger hun.
Dråbe i havet
Udviklingen i ulykker får nu BAT til at efterlyse handling - både fra politisk side og fra virksomhederne i byggeriet.
- Vi appellerer til, at Arbejdstilsynet styrkes. Arbejdstilsynet skal have tilsynsførende nok til at føre seriøs kontrol med, at sikkerheden er i orden, og at virksomheder og ansatte i byggeriet konkurrerer på lige vilkår. Det gode arbejdsmiljø skal forankres i virksomhederne og på byggepladserne. Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at knække kurven i byggeriet, skal sikkerhed tænkes ind i planlægningen af det daglige arbejde, og vi skal have daglig dialog om sikkerhed overalt i branchen, siger Søren Schytte.
Mette Møller Nielsen mener ikke en styrkelse af Arbejdstilsynet er den rigtige vej at gå.
- Der er over 70.000 beskæftiget på byggepladserne, flere kontrolbesøg vil derfor være en dråbe i havet, siger hun.
Arbejdsulykker Byggeriet står for 13 procent af alle alvorlige arbejdsulykker og 20 procent af alle dødsulykker, selvom kun seks procent er ansat i branchen |