Skjulte renoveringer kræver information
Nye kloakker, strømpeforing og udskiftning af faldstammer er ikke de nemmeste renoveringer at overbevise beboere i ejendomme og boligselskaber om at investere i og leve med under udførslen.
Derfor kommer den slags projekter som regel bagerst i køen, når der skal investeres i renovering. Ofte skaber de også ekstra udfordringer, når de går i gang. Folk føler ikke, at de får noget for deres penge, da renoveringen ikke umiddelbart er synlig.
Men det kan lade sig gøre at vende stemningen, hvis man opprioriterer informationen og arrangerer møder med beboerne.
Det er erfaringen hos det rådgivende ingeniør- og arkitektfirma, Gaihede.
- Som regel skal der gøres en ekstra informationsindsats ved de såkaldte skjulte renoveringer. Alt andet lige er det lettere at foreslå bygherrer og beboere, at de skal investere i de mere synlige renoveringer eller ombygninger, fortæller projektleder og bygningsingeniør i Gaihede Peter Elle Silberg i en pressemeddelelse.
Nødvendige renoveringer
De synlige er eksempelsvis en ny facadebeklædning eller altaner.
- Den type renovering taler for sig selv. Beboerne kan se forbedringer bagefter og undervejs. Projektet tager hurtigt form, og det er rent fysisk til at se en ende på. Men der er altså også alle de andre mere skjulte renoveringer, som er nødvendige, hvis en bygning skal blive ved med at være i orden, siger Peter Elle Silberg.
Involver beboerne
For at skabe forståelsen og erkendelsen er et arrangement for beboerne om renoveringen en god mulighed.
På et aktuelt projekt hos boligforeningen AAB afdeling 54 i Ballerup, hvor Gaihede arbejder sammen med entreprenørvirksomheden Aarsleff, skal et nedslidt kloaknet renoveres med strømpeforing.
Sammen med afdelingsbestyrelsen er der blevet afholdt informative beboermøder inden vedtagelsen, og efter igangsættelsen har bestyrelsen og de involverede virksomheder afholdt et anderledes beboerarrangement.
Her blev der demonstreret maskiner, vist film og talt om projektet.
Mandskab fra Aarsleff viste strømpeforingsteknikken, der betyder, at afdelingen undgår komplicerede og store udgravninger for at udskifte rørene.
Skaber forståelse
Afdelingsformand i AAB afdeling 54, Arne Jensen, kalder arrangementet en succes.
- Det var en god aften med et pænt fremmøde. Det var tydeligt, at beboerne syntes, det var spændende at se maskinerne demonstreret og høre om projektet. Det skaber større forståelse, udtaler han.
AAB afdeling 54 har en erfaren bestyrelsen, som har oplevet og stået for en del renoveringsprojekter gennem årerne på byggeriet. Den har gode erfaringer med beboerarrangementer i forbindelse med det.
- Det er vigtigt at forklare og demonstrere renoveringer for beboerne, Og det er også en god idé, at der skabes kontakt mellem virksomhederne, der udfører opgaverne, og de mennesker, som bor her. Det giver både en lettere proces og et bedre resultat, siger Arne Jensen.
brahe