Satans mønt fundet ved kirkealter
Helvedets møntfod dukkede op ved alter under renovering af Frederiksberg Kirke. Kirkeværge afviser djævlekult i kirken
3
Billeder
Det var her i Frederiksberg Kirke, som er under renovring, at Satanmønten blev fundet. Det skete under forberedelserne til nedtagningen af de to pulpiturer, som håndværkerne her er ved at pille ned. (Foto: Frederiksberg Kirke)
- Det er pudsigt at finde sådan en mønt. Vi fandt den ved altertavlen, da håndværkerne gjorde klar til at tage pulpiturerne ned. Jeg har vist mønten til menighedsrådet, og det fremkaldte lidt smil. Jeg er så gammel, at jeg godt kan huske noget om en satankult tilbage i 70’erne, hvor mønten er fra. Nationalmuseet anser dem for at være danefæ, så de får den selvfølgelig, siger Finn Henriksen, kirkeværge i Frederiksberg Kirke.
Mystik på Nationalmuseet
På Nationalmuseet undrer man sig over fundet af Satanmønterne, både over hvem der står bag mønterne, men også hvorfor de med jævne mellemrum bliver ved at dukke op rundt omkring i landet. Her har man kendskab til over 300 af de mystiske mønter, som findes i både sølv og kobber. Sølvmønterne er alle lidt større end en femkrone, mens kobbermønten er lidt mindre. Sidste gang en Satanmønt dukkede op var ifølge Nationalmuseet i 2013, hvor man i forvejen råder over 23 andre Satanmønter.
- Vi fik indleveret en sølvmønt fra Sæby Kirke på Sjælland og en kobbermønt fra Reformerte Kirke i København. Fordi jeg står for danefæ, endte de hos mig. Men de her fund går langt tilbage. Vi har også en mønt, som blev fundet under en montre på museet i december 1976, men vi ved ikke så meget om dem, sagde Line H. Bjerg dengang til Politiken.
Satans ø - Anholt
Mønterne henviser alle til en uopklaret sag fra Anholt i 1973, hvor øens beboere fandt, hvad man mente var 13 okkulte offersteder. På de 13 offersteder fandt man okkulte effekter som skrumpehoveder, djævlemasker, en død hare og æsker med knogler. De var fundet i dagene omkring fuldmåne.
Mønterne er professionelt slået, og er alle dateret til samme tid og sted: Anholt, 13. maj 1973, men de er præget forskelligt. Den nye mønt fra Frederiksberg Kirke bærer teksten "Civitas Diaboli".
- Det betyder Satans bolig. Vi fandt den sammen med et brev, som var underskrevet en fyrmester på Anholt, hvor han udtrykker ønske om at få en cykel med et sæde af asbest, så han kunne komme frem til ypperstepræsten.
Ingen satankult i kirken
På trods af fundet i Frederiksberg Kirke og teksten på mønten, der kunne indikere, at alteret er Satans bolig, så afviser Finn Henriksen, at der er en satankult i kirken.
- Nej, det er der bestemt ikke, siger Finn Henriksen med et højt grin og fortsætter:
Vi har ikke indtryk af, at den har gjort noget ondt, så vi har spøgt med at finde en ny plads til den i kirken. For hvis den ikke har gjort skade før, så gør den det heller ikke i fremtiden, siger han.
Frederiksberg Kirke bliver lige nu ført tilbage i oprindelig stil fra 1732, og forventes at åbne igen 1. juli i år.
Line H. Bjerg er førende ekspert inden for Satanmønter og ansat på Møntkabinettet i Stockholm. Licitationen - Byggeriets Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra hende.