23948sdkhjf

Samarbejder skal booste teknologieksport

I stedet for at eksportere enkelte cleantech-komponenter skal danske virksomheder gå sammen og eksportere hele løsninger med nyt projekt inden for blandt andet affald
En række danske virksomheder og organisationer er gået sammen om projektet Clean Solutions, som skal løfte eksporten af danske løsninger inden for cleantech-området.

Danske virksomheder eksporterer allerede i dag produkter og teknologier til kunder i udlandet. Eksporten er dog hovedsagligt baseret på komponenter, selvom det ofte er en samlet systemløsning, der er mest attraktiv for kunderne.

Projektet Clean Solutions skal derfor demonstrere, hvordan man i fællesskab med kunden, ud fra en partnerskabstankegang, får skabt en skræddersyet løsning, der er nem at implementere hos kunden, forklarer Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet projektet med næsten syv mio. kroner.

- Udlandet efterspørger ofte de produkter og teknologier, vi har i Danmark. For udenlandske kunder er det dog langt mere fordelagtigt at modtage en samlet løsning frem for at købe enkeltkomponenter fra flere forskellige underleverandører, siger han.

Udvikler projekter
Clean Solutions har opbygget en organisation, som udvikler projekter i samarbejde med danske virksomheder og udenlandske kunder.

Organisationen består af 14 projektpartnere, som det næste halvandet år skal agere modtagerstation for udenlandske kunder, der har en udfordring, de ønsker at få løst ved hjælp af danske teknologier.

- Hvis vi kommer i kontakt med kunden allerede, når de befinder sig i idéfasen, giver det os en langt bedre mulighed for at udvikle en samlet systemløsning sammen med kunden. Essensen i systemeksport er netop, at man tidligt i fasen identificerer en udfordring som et samlet hold af virksomheder kan tage ansvaret for. Denne konstellation er langt mere attraktiv for kunden og øger eksporten af danske teknologier, siger Peter Høstgaard, der er med i styregruppen for Clean Solutions.

Et udstillingsvindue
Projektet tilbyder danske virksomheder muligheder inden for vand, energieffektivisering og fjernvarme samt affald.

Inden for disse fokusområder vil et projektevalueringsudvalg, være med til at udvikle projekterne og danne de rigtige partnerskaber. Derudover har virksomhederne også mulighed for at komme med projekter, som de ikke selv kan håndtere, og hvor Clean Solutions kan hjælpe med hele eller dele af processen.

- Vi ser et offentligt-privat samarbejdsprojekt om Clean Solutions som afgørende for, at Danmark for alvor kan få gang i systemeksport på forsyningsområdet. Som kommuner og affaldsselskaber skal vi ikke selv ud og sælge og bygge, men vi kan være katalysator for danske virksomheders løsninger. Derudover er den velfungerende danske forsyningssektor et flot udstillingsvindue for, hvad danske virksomheder kan, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

Clean Solutions
Clean Solutions er støttet af Industriens Fond
Projektet løber frem til 2018
Projektet er såkaldt ”systemeksport” - altså når en gruppe af virksomheder tager ansvaret for hele eller den væsentligste del af et større projekt, hvor der udvikles et sæt af konkrete værktøjer - en guide - der ruster virksomhederne til at overkomme juridiske, finansielle, kommercielle og teknologiske udfordringer
I løbet af det første år udvælges, i tæt samarbejde med de involverede virksomheder, tre relevante projekter fra eksportmarkeder, der skal fungere som demonstration og afprøvning af den samlede guide
Det er ambitionen at virksomhedsguiden skal anvendes af et bredt udsnit af danske virksomheder, og projektet gennemfører derfor en meget aktiv indsats for at udbrede guiden
Projektpartnere: Aarhus Kommune, Amager Ressourcecenter, Dansk Industri, Syddansk Universitet, Dansk Energi, Dansk Fjernvarme, Danva, DBDH, Dansk Affaldsforening, Hofor, Danish Water Technology Group (Danish Export Association), Udenrigsministeriet og State of Green
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094