23948sdkhjf

Til kamp mod spild af tid og materialer

Genbrug, alt for meget spildtid på byggepladserne og et opgør med gamle vaner og værdier var gennemgående emner ved Danske Byggecentres årskonference i København
- Naturen kender ikke til affald. Alt i naturen har et formål og indgår i kredsløbet. Det er den tankegang, vi skal have meget mere af i byggebranchen.

Ordene tilhører arkitekt Kasper Guldager Jensen, partner i den internationalt kendte virksomhed 3XN. Han er desuden direktør for GXN, der bevæger sig i byggeriets "fremtidsland", hvor helt nye materialer og metoder bliver testet og afprøvet.

- Den cirkulære økonomi er en enestående mulighed for branchen. Vi skal nytænke den måde, vi bygger og designer på, til en skalerbar, værdibaseret ressourceøkonomi, mener han.

Helt nye forretningsmodeller
I takt med at vi tager den cirkulære økonomi til os, vil der opstå nye forretningsmuligheder, er en af pointerne fra GXN-direktøren, der torsdag var oplægsholder ved Danske Byggecentres årsmøde på Hotel Bella Sky i Ørestad.

- Virksomheder med forretningsstrategier, der endnu ikke eksisterer, vil opstå, som for eksempel materialebørser, der kan håndtere både logistik og praktik i at genanvende bygge-bestanddele, ledere med speciale i digital håndtering af materialer samt specialister adskillelse, siger Kasper Guldager Jensen.

Han påpeger, at en bygning ender ofte sine dage som en ’materialekirkegård’, når dens levetid er udløbet.

- Vi ved endnu ikke, hvordan vi skal genbruge alle de værdifulde materialer, der ender med at gå tabt. Kan vi finde en måde at designe og konstruere fremtidens bygninger, så de kan skilles ad uden væsentlig forringelse og tab af ressourcer, ja, så åbner det helt nye forretningsperspektiver, sagde Kasper Guldager Jensen.

Mindre spildtid
Også Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, havde på årsmødet en opsang til byggeriet - dog fra en lidt anden vinkel:

- Energigabet mellem nye og gamle bygninger bliver større og større. I dag er 75 procent af bygningsmassen fra før 1979 og 435.000 boliger er endda opført før 1920. Der er utvivlsomt en stor udfordring i at energirenovere de eksisterende bygninger. Vi har derfor mange gange foreslået at øge mulighederne for, at boligejere kan gå i gang med at energirenovere - for eksempel gennem tilskud, med øgede lånemuligheder, sagde Gunde Odgaard.

Kom spildtid til livs
Han tilføjer, at byggeriet også har brug for en konkret affyringsrampe fra regeringen og Folketinget, der skaber et marked for CO2-rigtige løsninger, for forskning og for udviklingen af CO2-besparende foranstaltninger.

- En af de helt afgørende ting at komme til livs er spildtiden på landets byggepladser. Som bygningsarbejdere vil vi gerne inddrages mere i at forbedre samarbejdet på byggepladsen. Jeg anbefaler derfor, at Lean-principperne bliver en integreret del af ethvert byggeri - det skaber tilfredse kunder, overholder tidsplaner og betyder færre arbejdsulykker, konflikter og fejl.

Også Torben Liberius, afdelingschef i Dansk Byggeri, mener at byggebranchens udfordringer er samfundets udfordringer.

- 90 procent af de bygninger, vi bruger om 10 år, er allerede bygget, så forbedring og opgradering er afgørende. Fokus på genanvendelse og bæredygtighed bør øges, sagde han.

Læs også: " Lene Espersen, Danske Ark: Forandringer kræver frontløbere ".

Knauf er årets leverandør 2017
Ved Danske Byggecentres årlige generalforsamling og årskonference torsdag blev Knauf årets leverandør 2017.
Prisen gives til en leverandør, der altid sørger for at have samtlige produktinformationer opdaterede og klar i ByggeBasen.
– En leverandør hvis varer byggecentrene trygt kan udbyde, vel vidende at de overholder loven og at de kan love kunderne, at leverandøren står helhjertet bag sine produkter, siger formand Poul Erik Grønfeldt fra Danske Byggecentre.
Virksomheden har det seneste år har gjort en særlig indsats for at styrke samarbejdet med byggecentrene. Årets leverandør blev fundet blandt mere end 500 leverandører til byggecentre i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.231