Byggeriet genvinder tro på fremtiden
Konjunkturindikator viser moderat optimisme i byggeriet, men mangel på arbejdskraft hæmmer væksten. Håndværksrådet ønsker forbedret Boligjobordning
Nye tal fra Danmarks Statistik viser således en lille bedring i konjunkturindikatoren for bygge og anlæg i slutningen af året, hvor virksomhedernes vurderede ordrebeholdning og beskæftigelsesforventninger kravlede et nøk op til minus seks i december.
Set over hele 2016 har konjunkturindikatoren ligget stabilt i et interval mellem minus ni og minus fire, men siden finanskrisen er der sket en markant forbedring i nøgletallet, som i 2009 dykkede til minus 50.
Ifølge cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri er byggeriets grundform god, men mangel på arbejdskraft lægger en dæmper på optimismen.
- Der er høj aktivitet med nybyggeri af boliger, og også det offentlige byggeri af blandt andet superhospitalerne ligger højt i landskabet. Omvendt lider anlægsentreprenørerne på vejområdet under, at der i øjeblikket færdiggøres flere opgaver, end der påbegyndes, siger Bo Sandberg.
Han peger på, at med de seneste tre års beskæftigelsesfremgang på 16.000 personer, er adgang til kvalificeret arbejdskraft rykket øverst på dagsordenen.
Ifølge Danmarks Statistiks tal melder hver femte virksomhed i bygge- og anlægsbranchen i december 2016 om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. Året før var det 14 procent.
Ordretillid er negativ
Hos Håndværksrådet peger cheføkonom Lars Magnus Christensen på, at mens virksomhedernes beskæftigelsesforventninger er positive og hiver konjunkturindikatoren op, trækker ordretilliden kraftigt ned med negative tal.
- Der ligger derfor stadig udfordringer for byggevirksomhederne, hvor det for politikerne vil være oplagt at se på Boligjobordningen, siger han.
Boligjobordningen blev i 2016 og 2017 en todelt ordning, der giver mulighed for et fradrag på 6.000 kroner pr. person for serviceydelser og fradrag for håndværksydelser på 12.000 kr. pr. voksne person i husstanden.
Ifølge cheføkonomen flugter tallene fra Danmarks Statistik nogenlunde med Håndværksrådets konjunkturbarometer fra fjerde kvartal. Håndværksrådets undersøgelse viste også, at byggevirksomhederne var mere positivt stemte i 2016 i forhold til 2015.
På ordresiden angiver byggeriet over en bred kam, at der er fem måneders arbejde i ordrebøgerne i december, hvilket er en stigning i forhold til samme måned året før, hvor tallet var 4,5 måneders arbejde. Byggeentreprenørerne har med 7,8 måneders arbejde mest i ordrebøgerne efterfulgt af henholdsvis anlægsentreprenører samt murere.
El og vvs mere positive
Når det gælder de kommende tre måneder viser konjunkturbarometeret sæsonbestemte negative forventninger til såvel beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser i hele byggebranchen.
Dog skiller el- og vvs-virksomhederne ud med nogle af de mest positive forventninger til de næste tre måneder.
- Installationsbranchen har voksende ordrebøger og positive forventninger til, at både omsætning og beskæftigelse vokser endnu mere i den kommende tid. Men væksten er fortsat ulige fordelt - der er stadig tale om et skævt Danmark, hvor fremgangen mærkes omkring de store byer, men ikke i udkanten, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq Installatørernes Organisation.
Han tilføjer, at den generelle vækst i samfundet og bedre forhold i industrien og det øvrige erhvervsliv har ført til øget efterspørgsel efter installationsbranchens ydelser.
- Indfries de positive forventninger, kan det give ny energi til det opsving, vi alle håber vil bide sig fast, siger Niels Jørgen Hansen.