23948sdkhjf

Byggeriet roser initiativet

Det er positivt, at Danmarks Statistik i flere tilfælde sætter grænser for antallet af statistikker, virksomheder kan pålægges at deltage i, mener byggeorganisationer
Dansk Byggeri og Håndværksrådet er enig.

Det er positivt, at Danmarks Statistik nu udvider brugen af grænser for, hvor mange statistikker virksomheder kan risikere at skulle deltage i.

Gennem mange år har små virksomheder med færre end ti ansatte højest skulle indberette til tre lovpligtige statistikker om året, og fra 2017 bliver det sådan, at virksomheder med mellem 10 og 19 ansatte desuden højest kan blive pålagt at indberette til seks statistikker, mens det gælder ni statistikker for virksomheder med mellem 20 og 49 ansatte.

- På den måde ved man som virksomhed, hvad man kan blive udsat for, siger Håndværksrådets cheføkonom Lars Magnus Christensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han påpeger samtidigt, at det er vigtigt at være opmærksom på, at grænsen netop gælder for antallet af statistikker og ikke indberetninger.

Man kan som virksomhed derfor fortsat risikere at blive udtrukket til en statistik, som kræver for eksempel seks indberetninger på et år, forklarer han og fortæller, at indberetning til Danmarks Statistik altid er et emne, der popper op, når der bliver spurgt ind til oplevelsen af administrative byrder ude i virksomhederne. Virksomhederne føler nemlig ikke, at de får noget ud af indberetningerne, lyder forklaringen.

- Derfor er det rigtig positivt, at Danmarks Statistik nu sætter maksimumsgrænser, siger han.

Flere roser gives

Maksimumsgrænserne er kommet til på baggrund af en opfordring fra Virksomhedsforum for enklere regler, og Danmarks Statistik indfører grænserne for at sikre, at ingen virksomheder rammes særlig hårdt.

At Danmarks Statistik, der på den ene side har pligt til at indhente troværdige oplysninger, samtidigt tager hensyn til virksomhederne, kvitterer Dansk Byggeri for, og organisationens erhvervspolitiske chef, Torben Liborius, peger generelt på en konstruktiv dialog med Danmarks Statistik.

Desuden ser han andre gevinster ved ændringen:

- Ud over at de generer virksomheder lidt mindre, er det heller ikke usandsynligt, at de vil få bedre resultater, siger han og henviser til respondenttræthed, hvis det er de samme virksomheder, der gang på gang bliver udtrukket til at indsende materiale.

Begge organisationer roser desuden, at Danmarks Statistik løbende undersøger potentialet for at erstatte indberetninger ved at automatisere overførslen af eksisterende oplysninger fra eksterne systemer via sikre forbindelser.

- Vi ser et kæmpe potentiale i genbrug af data, siger Lars Magnus Christensen og fremhæver, at den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2016-2020 netop indeholder målsætninger herom.

- Har man en gang afleveret oplysninger til den offentlige sektor, så burde man ikke skulle indlevere igen, supplerer Torben Liborius.

Læs også: " Danmarks Statistik reducerer indberetningsbyrde ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109