Dansk energipolitik på to ben
Der skal fokus på både energieffektivitet og omstilling til vedvarende energiforsyning, mener Dansk Byggeri, der savner fokus i regeringsgrundlaget
Problemet er blot, at den danske energipolitik står på et ben, idet der ensidigt fokuseres på, hvorledes den grønne omstilling realiseres via konvertering til vedvarende energiproduktion. På den måde står den danske energipolitik i skærende kontrast til den energipolitik, som EU-Kommissionen netop har udmeldt via en ny energipakke.
I energipakken fra EU fokuseres der på både mål for andelen af vedvarende energi, reduktionen i udledning af drivhusgasser samt bindende mål for energieffektivitet. Og netop energieffektivitet eller energibesparelser er den helt store forskel mellem udspillet fra EU og regeringsgrundlaget fra VLAK-regeringen.
Mangler fokus på energieffektivisering
Der er som nævnt grund til at rose VLAK-regeringen for, at de vedkender sig målsætningerne om, at Danmarks skal være et samfund fri af fossile energikilder i 2050, samt at der opstilles delmål for andelen af VE i energisystemet på 50 procent i 2030.
Det bringer Danmark tilbage i ligaen af lande, der vil gå foran i den grønne omstilling - en position, der har stor betydning for innovation og udvikling samt omsætning og eksport inden for grønne tjenesteydelser og varer.
Det er imidlertid bekymrende - ja ligefrem uforståeligt - at der i regeringsgrundlaget slet ikke er fokus på de muligheder der ligger i energieffektivisering.
Byggeerhvervet har dokumenteret, at der ligger store potentialer i energieffektivisering af den bestående bygningsmasse. Analyser fra Aalborg Universitet udført for Ingeniørforeningen (IDA), har dokumenteret, at den mest omkostningseffektive omstilling til et samfund baseret på vedvarende energi sker ved at reducere varmeforbruget i bygningsmassen med 40 pct. Og der er vel at mærke noget at tage fat på, idet energiforbruget i bygninger lægger beslag på næsten 40 procent af al den energi, der forbruges i Danmark.
Samarbejde om roadmap
Vi skal have en energipolitik der står på to ben, sådan som EU-Kommissionen netop har spillet ud, og som vi i byggeriet længe har argumenteret for. Der skal fokus på både energieffektivitet og omstilling til vedvarende energiforsyning. Den manglende fokus på energieffektivisering kan der politisk tages hånd om, hvis regeringen for eksempel spiller offensivt ud, når den til april skal aflevere sin plan for energirenovering til EU.
På samme måde kan Energikommissionen indarbejde energieffektivisering i sine anbefalinger, når de afleveres til regeringen i foråret, ligesom energieffektivisering kan få en fremtrædende rolle i den energiaftale, som skal forhandles på plads i 2017 eller senest 2018.
Herudover arbejder byggeerhvervet aktuelt sammen med energibranchen om en roadmap for bygningers rolle i den grønne omstilling.
Denne roadmap forventes færdig i foråret 2017, så også her kan der hentes inspiration til en energipolitik, der står på to ben - energieffektivisering og omstilling af energiforsyningen til vedvarende energi.
Artiklen er en del af temaet Debat.