23948sdkhjf

Arkitekter opruster i Arktis

På Arkitektskolen i København får de studerende sammen med DTU et forspring, når de udvikler nye byggemetoder, der virker i det barske miljø
Danmark har en stolt tradition for polarforskning. Nu skal vi igen på verdenskortet som førende arktisk uddannelses- og forskningsnation, lyder det fra regeringen.

Det er en målsætning, som Arkitektskolen i København kan bakke op om, skriver David Garcia, leder af Institut for Bygningskunst og Teknologi, i et debatindlæg hos altinget.dk

En satsning på den arktiske forskning er central for vores forståelse af, hvad klimaforandringerne betyder for vores klode, for dyr, planter og mennesker.

"Mere forskning og uddannelse i Arktis er derfor ikke bare en rigtig god idé, men helt nødvendig", skriver han.

Men øget aktivitet i Arktis vil også få behovet for at udvikle den arktiske bygningsmasse til at stige, pointerer David Garvia, som er ansvarlig for programmet Architecture and Extreme Environments på Arkitektskolen i København.

Bæredygtigt og robust

Som den eneste arkitektuddannelse i verden har afdelingen de seneste tre år arbejdet indgående med at forstå det særlige arktiske miljø og med at undersøge, hvordan det kan udvikles, så uberørte omgivelser ikke beskadiges, men beriges med bæredygtige og robuste bebyggelser.

Studerende og undervisere på programmet Architecture and Extreme Environments har de seneste år foretaget adskillige ekspeditioner til Arktis - blandt andet til Svalbard, Island og Grønland - for at afprøve og udvikle metoder, materialer og design, der fungerer i det arktiske miljø og klima.

"Igen i år drager en gruppe studerende af sted, til Kangerlussuaq i Grønland, for i et samarbejde med DTU at kortlægge regionens udfordringer og potentialer. Her er lokal viden afgørende, når man skal bygge i et ekstremt og fundamentalt anderledes klima som det arktiske, hvor dagslys er sparsomt, temperaturerne ekstreme og omgivelserne ufremkommelige.

Arkitektoniske løsninger, der fungerer i København og i Odense, fungerer ganske enkelt ikke i Thule eller Svalbard", skriver David Garcia i sit indlæg, der også kan læses på arkitektforeningen.dk.

DTU opruster

I det hele taget er det arktiske område i søgeren i disse år. Ikke mindst hos DTU, hvor Center for Arktisk Teknologi opruster i disse år. Hos Foreningen af Rådgivende ingeniører (FRI) roste adm. direktør Henrik Garver sidste år her i avisen indsatsen.

- Flere kandidater får en fordel internationalt. Danske rådgivere vil på den måde blive bedre til at konkurrere med norske og canadiske rådgivere.

Samtidig vil grønlandske virksomheder få flere kompetente medarbejdere, sagde han dengang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14