Ny kunst hilser sygehusarkitekturen
Bispebjerg Hospital bygger nyt og renoverer i stor stil. Arbejdet bliver nu suppleret af en pavillon på sygehusområdet, udført af kunstneren Hartmut Stockter. Målet er at få os til at sætte os i andres sted
- Man kan stikke hænder og fødder ind i de hule dukker og løfte fødderne og bevæge armene. Det kommer til at føles sært, og min tanke er, at det skal give en bevidstgørelse af de basale bevægelser, som alle tager for givet, men som ikke er selvfølgelige for fysio- og ergoterapiens patienter, siger kunstneren bag værket, Hartmut Stockter.
Udgangspunkt i kulturarv
Værket skal være færdigt i foråret 2017 og er ét af tre kunstværker kurateret af konsulentvirksomheden Umage i forlængelse af Nyt hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs kunststrategi.
Pavillonen skal i sig selv være et lille stykke arkitektur, der skal mime den smukke badebygning. Den bliver udført i lærketræ med tagspåner på taget og får ornamenter, der skal være en hilsen til Badebygningen.
I andres sted
For at hente inspiration til værket har Hartmut Stockter fulgt en fysioterapeut på sit arbejde på hospitalet.
- Jeg blev opmærksom på, at der er mange oversete kropsfunktioner. Samtidig var min egen mor alvorligt syg på det tidspunkt, og jeg mærkede, hvor svært det er at forstå, at et menneske pludselig ikke kan det samme som normalt. Derfor fik jeg idéen til marionetdukkepavillonen, siger Hartmut Stockter og tilføjer, at pavillonen dels skal sætte fokus på kroppens funktioner, dels være et billede på at sætte sig i andres sted.
I løbet af i år og næste år realiseres forskellige midlertidige, stedsspecifikke værker på hospitalets område som optakt til det store program for kunst, der skal være permanent integreret i det fremtidige byggeri.
Arkitektur og fysiologi
Tre kunstnere har fået til opgave at skabe værker, der tager udgangspunkt i Bispebjerg Hospitals værdifulde kulturarv. Kunstnerne har i samarbejde med Umage været i arkiverne og ladet sig inspirere af det historiske materiale.
- Værket forholder sig både til Badebygningens klassiske arkitektur og til fysiologien som disciplin. Med projektet ønsker vi også at sætte fokus på den synergi mellem arkitektur, møbel og krop, som kendetegner arkitekten Martin Nyrops mesterværk, Bispebjerg Hospital, siger Lotte Boesen Toftgaard fra Umage.
I Nyt hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs Kunststrategi er det en forudsætning, at al den nye kunst er stedsspecifik og i en vis udstrækning integreret i bygningerne.