Sygefraværet i byggeriet er på sit højeste i flere år
Fravær som følge af sygdom er steget i bygge- og anlægsbranchen fra 2014 til 2015. Faktisk er niveauet sidste år det højeste siden 2010, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening
Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, som er trukket for Licitationen - Byggeriets Dagblad.
I 2015 har medarbejderne i byggeriet haft et fravær på 3,7 procent af den mulige arbejdstid. Det svarer til 8,3 fraværsdage per beskæftiget i 2015.
Ud af det samlede fravær udgør sygefraværet den største post. Det gælder tre ud af de 3,7 procent svarende til 6,8 sygefraværsdage per beskæftiget. Dertil kommer for eksempel fravær i forbindelse med barsel og arbejdsulykker, som er de næststørste poster.
Og de tre procent er en stigning fra 2014, hvor sygefraværet var på 2,4 procent.
Sygefraværet i 2015 ligger også højere end i både 2013 og 2012. Tidsmæssigt skal man tilbage til 2011 for at finde et sygefravær på niveau med 2015 og tilbage til 2010 for at finde et, der var større. I 2010 var det på 3,1 procent.
Udviklingen kommer bag på Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.
"Det er nyt for mig. Det er ikke noget jeg har hørt tale om", siger hun og fortsætter:
"Det er altid bekymrende, når man hører sådan noget. Vi har generelt en branche, der er ret sund, og derfor er det her noget, vi skal forholde os til".
Hun henviser til en fornemmelse af, at der har været mere influenza i omløb sidste år, men påpeger samtidigt, at det ikke plejer "at bide på håndværkerne".
Hos 3F fremhæver man, at det er svært præcist at sige, hvorfor medarbejderne i byggeriet er mere syge.
"Men et bud kunne være, at der i dårligere tider måske er en tendens til, at man oftere går på arbejde, selvom man er sløj, mens man i stedet bliver hjemme, når det går bedre på arbejdsmarkedet", siger Flemming Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F’s byggegruppe og fremhæver, at byggeriet netop oplever bedre tider.
Statistikken
Statistikken bygger på 24.704 ansatte i byggeriet - heraf er 17.977 arbejdere. Kvinderne udgør samlet ni procent.
Fraværsprocenten er beregnet som antal registrerede fraværstimer i procent af antal mulige arbejdstimer i året fratrukket feriedage, afholdte feriedage, særlige feriedage og omsorgsdage.
Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening
Statistikken bygger på 24.704 ansatte i byggeriet - heraf er 17.977 arbejdere. Kvinderne udgør samlet ni procent.
Fraværsprocenten er beregnet som antal registrerede fraværstimer i procent af antal mulige arbejdstimer i året fratrukket feriedage, afholdte feriedage, særlige feriedage og omsorgsdage.
Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening
"Et andet bud kunne være hele diskussionen om, at vi skal arbejde længere. Den har fyldt meget, og går man for eksempel og døjer med ryggen eller knæet, så tænker man måske, at man skal holde længe og derfor bliver hjemme".
Kvinder er mere syge
I både 2014 og 2015 har de kvindelige arbejdere og funktionærer mere fravær end de mandlige. Og samlet set har arbejderne mere fravær end funktionærerne i begge år.
"Det er ret typisk, at arbejderne har mere fravær end funktionærerne, sådan er det i alle brancher", fortæller Lars Knudsen, statistikchef hos Dansk Arbejdsgiverforening.
Han fremhæver desuden, at det ikke kun er typisk for byggeriet, at kvinderne har mere fravær.
Mette Møller Nielsen er da heller ikke overrasket over fordelingen og peger på, at kvinderne måske i højere grad bliver påvirket af børns sygdom og det, de slæber med hjem.
Overrasket er Flemming Hansen heller ikke over, at arbejderne har mere fravær.
"Arbejderne er jo dem, der mest direkte er udsat for hårdt vejr. Sygdom kommer også af belastninger, og her er funktionærerne mindre udsat", siger han.
Andre brancher er mere syge
Sammenligner man bygge- og anlægsbranchen med fraværet inden for fremstillingsvirksomhed og serviceprægede erhverv og med DA-området samlet, så er byggeriet mindre syge.
"Det skal ses i sammenhæng med en større andel af mænd inden for bygge- og anlægsvirksomhed end inden for de to andre hovedbrancher. Men også når vi sammenligninger mandlige arbejdere inden for bygge- og anlægsvirksomhed med mandlige arbejdere inden for de to andre hovedbrancher, ser vi stadig et lavere sygefravær", oplyser Lars Knudsen.
"Det har historisk været sådan, at man i byggeriet har været mindre syge", siger Mette Møller Nielsen og peger på, at håndværkerne er vant til at være ude og bruge kroppen.
"Et aspekt kan også være, at andre brancher får fuld løn under sygdom, og det derfor ikke koster dem så meget, mens vi ryger ned på omkring 60 procent af lønnen. Så bider man måske mere i sig", siger Flemming Hansen.
Hvordan billedet med sygefraværet kommer til at se ud i 2016 kan Dansk Arbejdsgiverforening endnu ikke siger noget om.
"Vi får først fraværsstatistikken i januar-februar 2017", siger Lars Knudsen.
Hos både 3F og Dansk Byggeri håber man ikke overraskende på en forbedring.
"Vi håber selvfølgelig på, at ingen er syge", siger Flemming Hansen, mens Mette Møller Nielsen supplerer:
"Vi skal have set på, hvad den her tendens skyldes. Vi skal have styr på fakta, inden vi kan gøre noget. Vi håber selvfølgelig at få vendt udviklingen".