23948sdkhjf

USA ønsker grøn dansk fjernvarme

Flere universiteter og byer omstiller gamle dampsystemer til moderne fjernvarme med hjælp fra blandt andre Rambøll
Centralt styrede varmesystemer i Nordamerika bygger primært på damp, der ofte er dyrt og usikkert i drift.

Men flere og flere operatører er ved at blive interesserede i det europæiske fjernvarmesystem, der er mere fleksibelt og effektivt, har færre lækager og større muligheder for at integrere vedvarende energikilder som sol, vind og biobrændsel.

Den danske rådgiverkoncern Rambøll rådgiver nu en håndfuld kunder i både USA og i Canada med at omstille til denne type fjernvarme og har netop præsenteret fordelene ved FN’s Climate Week i New York.

"De gamle dampsystemer skal moderniseres, hvis man vil gøre noget ved klimaudfordringen", siger Søren Holm Johansen, koncerndirektør i Rambøll, i en pressemeddelselse.

Opstillede mål

Det er netop et ønske om at gøre noget ved klimaudfordringen, der er en stor del af baggrunden for, at Ivy League-universitetet Dartmouth i staten New Hampshire er ved at omstille fjernvarmesystemet.

Rambøll leder et vedvarende energi-studie for universitetet, der har opstillet bæredygtighedsmål, og som har potentiale til at reducere sin CO2-udledning med op mod 80 procent med denne type grøn omstilling.

Rambøll laver også design af et opgraderet fjernvarme og -køling netværk for Sheridan College in Ontario, Canada - og deltager i lignende projekter i byområder i St Pauls, Minnesota og Bridgeport i Connecticut.

Rådgiverkoncernen har desuden netop vundet to vigtige kontrakter, på MIT (Massachusetts Institute of Technology) og i selve Cambridge by i Boston, Massachusetts.

Overordnet masterplan

På MIT er Rambøll i første omgang hyret til at designe et fjernvarmesystem for den vestlige del af campus sammen med en amerikansk lead-partner, Vanderweil Engineers.

I Cambridge skal der laves en stor overordnet fjernvarme- og bæredygtigheds-masterplan for hele byen.

"Det er to meget vigtige kontrakter, der hjælper os til at få et solidt fodfæste på det amerikanske energimarked", udtaler Jens Ole Hansen, der er global markedsdirektør for Energi-divisionen i Rambøll.

Progressive byer

I Europa er der typisk offentligt ejerskab til veje og andre byområder, hvilket gør det lettere at beslutte og implementere fjernvarme end i USA, hvor privat ejendomsret til disse arealer kan være en barriere.

Rambøll har således haft en strategi om at fokusere på universiteter - hvor ejerskabet er mere centraliseret -samt progressive byer. Det er den strategi, der nu har haft succes i Cambridge.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094