23948sdkhjf

Det oprindelige udtryk skal bevares trods en renovering

Moderne byggekrav er en udfordring ved renovering af bevaringsværdige bygninger. Renoveringen af Det Kongelige Festkøkken og toiletterne i den pragtige Drabantsal på Christiansborg Slot var ingen undtagelse
Man skal være ærlig overfor det oprindelige udtryk og de originale materialer, når man renoverer bevaringsværdige og fredede bygninger som Christiansborg Slot.

Samtidig skal moderne byggekrav nemlig medregnes i udførelsen.

Det er derfor afgørende at vælge leverandører, der har forståelse for de gamle håndværkerskikke, så bevaringsværdien bibeholdes og moderne krav efterleves.

Det forklarer bygningskonstruktør Jacob Wiinholt fra Bertelsen & Scheving Arkitekter, der er specialiseret i restaurering af bevaringsværdige og fredede bygninger.

Arkitektvirksomheden har stået for renoveringen af toiletterne i Christiansborg Slots Drabantsal, og det krævede stor omhyggelighed.

Udvide toiletter

I den smukt dekorerede sal, som danner indgangspartiet til dronningens repræsentationslokaler, paraderer livgarden ved dronningens selskaber, mens der i hverdagen strømmer besøgende fra hele verden gennem salen for at opleve Christiansborg Slots pomp og pragt.

"Formålet med renoveringen var at optimere toiletfaciliteterne.

Det var en udfordring af skabe faciliteter, der både fungerer til hverdagens turister og til de kongelige gallamiddage med store kjoler og uniformer med sabler. Samtidig skal toiletterne leve op til moderne krav om mere plads og handicapadgang", fortæller Jacob Wiinholt i en pressemeddelelse.

Køkken er blevet museum

Toiletinddelingerne skulle derfor udvides, og det krævede nye døre og fyldningsvægge.

"De moderne krav til toiletterne måtte ikke ændre på den autentiske stemning i Drabantsalen.

Vi tog derfor udgangspunkt i gamle fint profilerede døre og optegnede profiler, som Vahle (dørproducent, red.) skulle forvandle til døre og vægge. Man kan tegne nok så flotte profiler på papiret, men det er svært at vide, om håndværkerne kan løfte opgaven", siger Jacob Wiinholt

Det Kongelige Festkøkken på Christiansborg Slot er ved renoveringen samtidig forvandlet til et museum til glæde for slottets mange besøgende turister.

Visionen med renoveringen var at genskabe festkøkkenet og fremvise den enorme samling af kongeligt kobbertøj. Derfor var det vigtigt at ændre mindst muligt på den oprindelige arkitektur.

"Vi vil formidle stemningen fra 1926, hvor festkøkkenet blev indviet, og hvor Kong Christian 10. var konge. Derfor er der primært fokuseret på indretningen af køkkenet med lys, lyd og ikke mindst duften af datidens delikatesser", forklarer arkitekt MAA Mette Kyed fra Slots- og Kulturstyrelsen, der står for drift og vedligeholdelse af en række af statens slotte, haver og kulturejendomme.

Det Kongelige Festkøkken ligger i Christiansborg Slots kælder med smukke hvælvede lofter og stenbelagte gulve. Dørene i køkkenet skulle opgraderes for leve op til de strenge krav om brandsikkerhed.

Her leverede dørproducenten Vahle en præcis kopi af de oprindelige hvide døre fra 1920’erne med kvadratiske udskæringer, der samtidig opfylder gældende krav til brandsikkerhed og er i bedste håndværksmæssige kvalitet.

For at bevare det arkitektoniske udtryk er dørene leveret med indbyggede dørpumper. På den måde forbliver det originale udtryk intakt uden forstyrrende elementer fra nutiden.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219