To østjyske byer går sammen om vandselskab
Drifts- og administrationsopgaver skal samles i ét selskab, som får cirka 90 ansatte og 110.000 kunder fra første dag
I Horsens Kommune skal selskabet desuden stå for driften af fire vandværker samt levering af 75 procent af vandforbruget i kommunen.
Det nye selskab vil samle alle opgaver inden for drift, anlæg, projektering samt administration på tværs af kommunegrænsen og får i alt godt 90 medarbejdere.
En væsentlig årsag til at danne det nye selskab er de skærpede krav til konsolidering og en øget effektivisering i forsyningsbranchen. Det kan presse især de mindre selskaber, og derfor har ejerne af de to nuværende selskaber - Odder og Horsens kommuner - efter flere måneders forberedende analyser besluttet at arbejde hen mod et nyt, fælles selskab.
Samarbejdet åbner ikke bare for oplagte stordriftsfordele til gavn for begge parter. Det vil også styrke det faglige miljø, hvilket kan have mindst to klare fordele: Dels vil det blive lettere at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, dels kan udviklings- og innovationsprojekter tilføres flere ressourcer.
Klima i større skala
Samtidig hører det med, at arbejdet med lokale klimatilpasninger kan komme op i en større skala i det nye selskab.
Kunderne vil umiddelbart ikke mærke nogen forskel i hverdagen, bortset fra at vandforsyningen og spildevandsområdet får et nyt navn, som endnu ikke er valgt. Taksterne for spildevand - og for drikkevand i Horsens - skal også i fremtiden besluttes i hjemkommunen og skal ikke ensrettes. Kunderne kommer dermed ikke til at betale hverken mere eller mindre, end de ellers skulle have gjort.
Det er væsentligt, at alle værdier - ledninger, renseanlæg m.m. - fremover forbliver i de to nuværende selskaber, der består som selvstændige juridiske enheder. Det nye driftsselskab er et udtryk for et ligeværdigt samarbejde og ikke en fusion. Alle ansatte i Odder Spildevand A/S og Horsens Vand A/S skal fra nytår følge med over i det nye selskab på samme vilkår som i dag - forskellen er blot, at de fremover skal dække opgaver i to kommuner.
Skal godkendes
På ledelsesplan bliver den nuværende direktør i Horsens Vand A/S, Ole Texel; direktør for det nye, fælles driftsselskab. På bestyrelsesplan får de to kommuner bag selskabet lige stor indflydelse, idet begge får samme antal pladser i bestyrelsen. Dertil kommer to medarbejderrepræsentanter.
I de kommende uger skal det fremtidige samarbejde endeligt godkendes af økonomiudvalg og byråd i de to kommuner. Herefter kan det nye serviceselskab oprettes med virkning fra 1. januar 2017.