23948sdkhjf

Ny lov har afskaffet direktørens skræk

Det er blevet lidt lettere at være direktør i mindre virksomheder, efter det ikke længere er lovpligtigt at føre revisionsprotokol
Mange direktører har et frygtens øjeblik, når de sidder til møde med virksomhedens bestyrelse.

Det opstår, når bestyrelsens formand beder om at få revisionsprotokollen at se. Har revisionen opdaget noget, der ikke er som det skal være, i regnskaberne, er der ligefrem tegn på svindel?

Revisionsprotokollen er revisorernes redskab til at informere bestyrelsen om uregelmæssigheder, eller ting, der skal rettes op på. Og bestyrelsens medlemmer skal skrive under på, at de rent faktisk har set i protokollen.

Men fra 1. juli i år var det ifølge den nye revisorlov ikke længere lovpligtigt, at en mindre virksomhed skal have en revisionsprotokol, hvor revisor kan "sladre" til bestyrelsen. Det er fremover op til virksomheden selv.

På bestyrelsens dagsorden

I disse uger og måneder er det derfor på bestyrelsens dagsorden, om revisionsprotokollen fortsat skal eksistere.

"I langt de fleste tilfælde vil virksomheden opretholde revisionsprotokollen, men den er altså ikke længere lovpligtigt", siger partner i revisionsfirmaet Beierholm Peter Vinstrup Henriksen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Spørgsmålet har netop været oppe at vende på et bestyrelsesseminar, som Bestyrelsesgruppen, der arbejder for at professionalisere bestyrelsesarbejdet i mindre virksomheder, har holdt i Aarhus.

Her var de fleste enige om revisionsprotokollens betydning. Ikke mange bestyrelsesmedlemmer vil tage ansvaret for en virksomheds overordnede ledelse, hvis de ikke er sikre på, at revisorerne kan henvende sig til dem uden om den daglige ledelse via protokollen.

Nyt problem opstår

Ikke desto mindre repræsenterer bortfaldet af lovkravet om en revisionsprotokol et nyt problem - navnlig i nye firmaer, hvor man måske beslutter sig for ikke at oprette den.

For hvordan skal revisionen så meddele sig til bestyrelsen, hvis den har opdaget uregelmæssigheder i virksomheden.

Det kan ifølge Peter Vinstrup Henriksen fra Beierholm blandt andet ske ved såkaldte management letters fra revisionen til bestyrelsen, men de giver ikke revisionen sikkerhed for, at bestyrelsen har læst dem.

Han opfordrer derfor bestyrelserne til at være ekstra opmærksomme på problemet i den kommende tid.

I den nye revisorlov har regeringen valgt at minimumsimplementere EU-krav, og da et revisionsprotokol er noget særligt dansk og altså ikke et EU-krav, er det ikke længere lovpligtigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125