Lange grønne driftsaftaler giver stabilitet
Hos firmaet Kaj Bech A/S i Holstebro har den grønne afdeling fart på
Firmaet beskæftiger omkring 110 mand i denne afdeling, og når det kommer til de lange aftaler, så er det ikke bare noget de siger. De løber faktisk helt op til otte år.
"Det giver stor stabilitet at have så lange aftaler. Og det betyder jo, at vi kan give en helt anden pris, fordi folk lærer områderne at kende, og der opstår et fantastisk samarbejde med for eksempel kommunen om at løse opgaven sammen, så det bliver optimalt", siger Lars Ole Rugtved der er teamchef for parkafdelingen og i sin andenfunktion har IT’en i virksomheden.
Fornuftig ordrebog
Og det kører fornuftigt i virksomheden. Som vi forleden kunne fortælle, så har driften af virksomheden et pænt overskud, og ordrebogen ser rigtig fornuftig ud.
"Vi har sådan set pænt fyldt op til sommer næste år. Så det ville være forkert at sige, at det ikke går som det skal. Vi kan selvfølgelig altid ønske os lidt mere, og har da også plads til det, men overordnet er det fornuftigt", siger Lars Ole Rugtved.
Firmaet har til eksempel en langvarende aftale med Holstebro Kommune, og her fungerer firmaet på det grønne område som en slags forlænget arm for kommunen:
"Faktisk lærer man en hel del om og af hinanden. Og det er alt sammen med til at få det hele til at glide lidt bedre. For eksempel er vi blevet langt bedre til at tage et samfundsansvar, når det gælder arbejdsprøvninger, virksomhedspraktikker, sprogkurser med videre". Vi har desuden en række medarbejdere på flekstid og andre ordninger. Vi har for eksempel fem-seks efterlønnere, som kommer ind engang imellem, og de er topmotiverede, fordi de savner "savsmuldet" og gerne vil bruge deres viden", supplerer Karl Christian Christensen, der er teamchef for vejafdelingen, og sideløbende har ansvaret for indkøb og drift af maskinerne.
Specielt i år har den grønne afdeling været under pres, fordi det grønne har haft optimale vækstbetingelser med skiftende sol og vand.
Forringet tilskud
"Det har betydet at vi skulle ud i de grønne områder langt hyppigere end tidligere for at holde hække og andet nede som det er foreskrevet i aftalen, men ellers kan vintertiden jo godt byde på lidt hjemsendelse. Her har vi haft stor tradition for at sende folk på efteruddannelse. Men tilskudsordningerne har ændret sig, så det er blevet dyrere at få folk af sted, udover de 14 dage med godtgørelse, der er til rådighed", siger Lars Ole Rugtved.
Til gengæld bruger firmaet meget at flytte folk rundt. Det betyder også fra anlæg, til den grønne del, og til byggeriet:
"De fleste vil gerne, og det giver en rigtig god afveksling i hverdagen, og folkene kommer til at arbejde sammen med nogle andre i en periode, og det er fint, siger Lars Ole Rugtved.
Den grønne afdeling byder ind på opgaver over det meste af landet. De største konkurrenter på området er firmaer som Arkil, HedeDanmark, OK Nygaard NCC og Danjord.