23948sdkhjf

Lærling straffes for at rende af pladsen

En lærling kan ikke uden videre ophæve en uddannelsesaftale, fastslår Tvistighedsnævnet. Forpligtelse går begge veje, siger direktør
Installatørernes organisation Tekniq og virksomheden Dansk Varme Service A/S i Hillerød har i Tvistighedsnævnet fået medhold i, at en lærling ikke uden videre kan ophæve kontrakten.

Lærlingen skal derfor betale en godtgørelse på 10.020 kroner for uberettiget ophævelse af uddannelseskontrakten til Dansk Varme Service A/S.

Det skriver VVS-installatørernes fagblad, Dansk VVS, som er på gaden på mandag den 12. september.

Peter Hansen, der er adm. direktør i Dansk Varme Service A/S forklarer, at lærlingens afbrydelse af uddannelsesaftalen kom som et lyn fra en klar himmel uden forudgående dialog.

"Hvis vi uberettiget ophæver en kontrakt, skal vi betale. Så kan det ikke være rigtigt, at en lærling kan gøre det samme uden konsekvenser. Forpligtigelsen går begge veje. Her var der endda tale om en voksenlærling, der havde været en del år på arbejdsmarkedet og kender forholdene. Derfor blev det principielt for os at slå fast, at en aftale ikke bare kan ophæves uden konsekvenser", siger Peter Hansen til Dansk VVS.

Eleven begyndte i virksomheden i november 2013, og aftalen gik til november 2017. Han opsagde aftalen i marts 2015 og gav begrundelsen "manglende læring", da han opsagde aftalen og med det samme lavede en aftale med en ny virksomhed.

Ærgerlig oplevelse

I Tvistighedsnævnets kendelse lyder det, at fordi det var lærlingen, som ophævede kontrakten, har han bevisbyrden for, at det var berettiget. Og den har han ikke løftet.

"Vi hører af og til fra vores medlemmer, at lærlinge fra den ene dag til den anden blot afbryder deres uddannelsesforløb på trods af, at uddannelsesaftalerne er uopsigelige efter prøvetidens afslutning. Det er en rigtig ærgerlig oplevelse for installatørerne, der investerer tid og penge i lærlingens uddannelse. Derfor er vi meget glade for kendelsen, der klart viser, at lærlingen ikke bare kan ophæve kontrakten, uden at det får konsekvenser", siger Susanne Wismar Oldenburg, som er konsulent i Tekniqs arbejdsmarkedsafdeling og har ført sagen.

Hun siger til Dansk VVS, at hun er glad for, at Dansk Varme Service var villige til at tage sagen op. Ofte orker arbejdsgiverne det nemlig ikke.

Blandt andet fordi den mulige godtgørelse slet ikke står mål med den tid, det kræver at lave et klageskrift og møde op til sagens behandling i Tvistighedsnævnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097