DEBAT: Skattereform-oplæg med varigt provenu
En skattereform bør i betydeligt omfang finansieres uden for skattesystemet, mener Dansk Byggeri
Dansk Byggeri har følgende overordnede sigtepunkter for skattereformen i efteråret 2016:
• Skattereformen skal udformes, så den bidrager til at skabe vækst i samfundsøkonomien
• Skattereformen skal bidrage til, at det bedre kan betale sig at arbejde
• Skattereformen skal øge arbejdsudbuddet
• Skattereformen skal forenkle skattesystemet
• Skattereformen skal bidrage til at stimulere investeringer, iværksætteri, aktiekultur mv.
• Skattereformen bør i betydeligt omfang finansieres udenfor skattesystemet
Mindre personbeskatning
Dansk Byggeris notatet er meget detaljeret og i det følgende opridses derfor blot en række af hovedpunkterne.
Dansk Byggeri foreslår, at den planlagte forhøjelse af beskæftigelsesfradraget fremrykkes til 2017. Fradraget hæves yderligere for 5 mia. kr. i 2021. Topskattesatsen sænkes med 5 procent-point i 2017
Det er også oplagt at sænke den øverste marginalskat markant. Netop marginalskattesænkelser har stor positiv effekt på det timemæssige arbejdsudbud. Dansk Byggeri foreslår dog ikke helt at afskaffe topskatten. Der er fortsat et betydeligt progressivt element i den danske indkomstbeskatning – fremover på 10 procent-point i stedet for de nuværende 15 procent-point.
Den planlagte forhøjelse af topskattegrænsen fremrykkes til 2017. Der er et effektivt redskab til at øge arbejdsudbud og gøre sort arbejde hvidt, da der erfaringsmæssigt sker en sammenklumpning af lønmodtagere og selvstændiges årsindkomst lige under knækket for topskat.
Endvidere hæves topskattegrænsen yderligere i 2021, så max 10 procent af de beskæftigede betaler topskat
Højere boligbeskatning
Dansk Byggeri foreslår loftet på 50.000 kr. over årlige fradragsberettigede indbetalinger til ratepensioner og ophørende livrenter fordoblet til 100.000 kr.. Forslaget kan evt. udvides med rullende 4-5 årige indkomstperioder af hensyn til selvstændige.
Aktiebeskatningen lettes og forenkles efter svensk forbillede med én skattesats for aktieindkomst (og anden positiv kapitalindkomst) på 27 procent fremfor det nuværende todelte system.
Omkring boligbeskatningen skal tilliden til de årlige ejendomsvurderinger genskabes. En eventuelt lidt højere boligbeskatning efter 2020 - mod til gengæld lavere skat på arbejde og kapital - skal ske ad hoveddøren og ikke ad bagdøren. Vi foreslår blandt andet, at rentefradraget beskæres gradvist frem mod 2025.
Derudover skal Tinglysningsafgiften reduceres til ren brugerbetaling
Fair erhvervsbeskatning
Dansk Byggeri anbefaler endvidere, at man allerede nu lemper erhvervsbeskatningen på nogle veldokumenterede områder, som bl.a. Produktivitetskommissionen har anbefalet. Vi foreslår blandt andet, at arbejdsskadeafgiften sløjfes, at underskudsfremføringsregler lempes og at iværksætterskatten afskaffes helt. Der skal indføres fuldt fradrag for erhvervslivets drifts- og etableringsomkostninger og der skal afsættes en pulje til at føre de vigtigste af erhvervsbeskatningsudvalgets anbefalinger ud i livet i løbet af 2017.
I Dansk Byggeris forslag til en skattereform indgår blandt andet også regulering af overførselsindkomster med pris- i stedet for lønudvikling også efter 2023
Samtidig skal planlagte offentlig forbrugsvækst halveres fra 1,2 til 0,6 procent i 2021-2025.
Det er et politisk valg, om råderummet skal bruges på offentligt forbrug eller skattelettelser. En måde at skære i det offentlige forbrug er for eksempel også at udlicitere og helt at sløjfe konkurrenceforvridende offentlige indsatsområder som for eksempel kommunale entreprenørafdelinger og materielgårde mv.
Det er endvidere oplagt at gøre noget ved arbejdsudbuddet for dem, der i forvejen er på arbejdsmarkedet. Dansk Byggeri mener, at den planlagte hævelse af pensionsalderen fra 67 til 68 år i 2030 skal fremrykkes, så den træder i kraft i 2025 i stedet.