Trepartsaftale til guldmedalje
Det er glædeligt, at arbejdsmarkedets parter og regeringen med en ny trepartsaftale har gjort det klart, at uddannelse af faglært arbejdskraft er et fælles ansvar, skriver Fleming Frederiksen, formand for arbejdsgiver- og branche
foreningen Arbejdsgiverne
Udsigten, til at landet kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fire år, har nok også skubbet bag på en vis erkendelse hos politikerne. Men faktum er, at nu sker der noget. I aftalen er der en fælles målsætning om, at der årligt skabes 8.000-10.000 flere praktikpladser.
Belønning til virksomheder
Det skal blandt andet realiseres gennem et praktikpladsafhængigt AUB-bidrag, der belønner virksomheder, som bidrager til at uddanne nye faglærte. Virksomheder, der ikke i tilstrækkelig grad i forhold til deres størrelse bidrager til at uddanne næste generation, skal derimod betale mere i AUB-bidrag. Her bliver der tale om et merbidrag på omkring 27.000 kr. pr. elev, som man mangler for at opfylde sin andel af praktikpladser.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også enige om en række initiativer, der skal sikre lønmodtagerne gode muligheder for løbende opkvalificering ved at styrke efteruddannelsesområdet og AMU-systemet. Endelig vil regeringen i finansloven for 2017 søge Folketingets opbakning til, at puljen på 150 mio. kroner til et kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne fastholdes i 2017.
Mål for lærlingeandel
I Arbejdsgiverne har vi en målsætning om, at 10 procent af de ansatte i vores medlemsvirksomheder skal være lærlinge i 2020. Et mål som vi er godt på vej til at opnå. Med den nye trepartsaftale – og hvis andre organisationer også byder ind med konkrete målsætninger – skal vi nok vende udviklingen sammen.
En solid tilgang af kvalificeret arbejdskraft har alle en interesse i, og derfor bør alle også bidrage. Derfor er det glædeligt, at regeringen og arbejdsmarkedets parter med den nye trepartsaftale har sat en tyk streg under, at lærlinge er et fælles ansvar.