Teknikken bag Pokemon Go styrker infrastruktur
Sammenblandingen af det virkelige og det virtuelle sparer mange timer for personalet hos forsyningsselskaberne, der bruger app udviklet af landinspektørfirmaet LE34
Teknologien bag det globale hitspil kaldes geodata og GIS-kort og bruges til hverdag til et mere jordnært formål, at forbedre infrastruktur og velfærd.
Et eksempel på virkelighedens Pokémon Go er en app udviklet af landinspektørvirksomheden LE34. Den bruges af adskillige forsyningsselskaber, hvor medarbejderne anvender GPS-telefoner til at lufte ventiler, der ellers ruster til.
Sparer meget tid
På skærmen kan de se, hvor den nærmeste ventil - markeret med rød farve - er. Det kan ikke ses i den virkelige verden, og for udefrakommende ser det ud til, at medarbejderne går tilfældigt rundt. Men når de finder det præcise punkt, åbner en lem og motionerer ventilen. På telefonen skifter den automatisk farve til grøn. Derefter går man mod næste røde ventil.
”Det er svært at sætte kroner og ører på besparelsen, men det er sikkert, at hjælpemidlet betyder, at medarbejdere i en lang række brancher når meget mere på en arbejdsdag. Før brugte forsyningsselskaberne lange papirlister, hvor de krydsede af, når den enkelte ventil blev luftet. Det fungerede typisk dårligt og resulterede ofte i mange ventiler, der blev overset og derfor måtte udskiftes”, siger partner i LE34, Torbjørn Mandahl Pedersen.
Ser ind i fremtiden
LE34’s seneste app, der lægger 3D-visualiseringer oven på virkelige kort - såkaldt augmenteret virkelighed - gør det muligt at se, hvordan fremtidige, planlagte veje og bygninger vil tage sig ud i virkeligheden. Vel at mærke hvor der endnu kun er bar mark.
Logikken er den samme som i Pokémon Go-spillet, men i stedet for nuttede lommemonstre er det nedgravede rør, ledninger og kloakker, der skal findes med telefonen.
”Som landinspektør synes jeg, det er fantastisk, hvis dette spil kan give børn og unge en bedre forståelse for kortbrug og måske endda inspirere nogle til at arbejde professionelt med GIS-kortlægning og geodata”, siger Torbjørn Mandahl Pedersen.
Terminator viste fremtiden
Som med anden banebrydende teknologi fik vi først nys om augmenteret virkelighed igennem science fiction. Som i 80’er-filmklassikeren Terminator, hvor den menneskelignende robot får lagt data ind over ”synet”.
”I dag er det en hårdtslående realitet, siger Torbjørn Mandahl Pedersen.