23948sdkhjf

Store regionale forskelle præger byggeriet

Konjunkturbarometret er uændret i forhold til juni. Men virkeligheden opleves forskelligt
Alt afhængigt hvor i landet de befinder sig, oplever bygge- og anlægsvirksomhederne en vidt forskellig virkelighed.

I Nordjylland oplever hver fjerde virksomhed inden for bygge og anlæg med under 1.000 ansatte mangel på arbejdskraft, mens det blandt virksomhed i Syddanmark er hver ottende.

Det viser det nye konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik , som i juli er uændret i forhold til juni og igen ligger på minus 9.

Totalt melder 19 procent af virksomhederne i bygge og anlæg i juli om mangel på arbejdskraft, der er det højeste antal siden januar 2011 .

”Mangel på arbejdskraft skal tages meget alvorligt, og vi skal sikre os, at vi uddanner de rigtige, så vi ikke bremser potentiel vækst. I øjeblikket er det især elektrikere, projektledere og ingeniører, som virksomhederne leder efter”, siger Maria Schougaard Berntsen, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, i en kommentar til konjunkturtallene.

På landsplan er der udsigt til, at der i 2025 mangler godt 60.000 faglærte, og alene i bygge- og anlægsbranchen vil der mangle 14.000 faglærte, hvis ikke der uddannes flere håndværkere fremadrettet.

Mangel på efterspørgsel

Det nye konjunkturbarometer viser også, at hver femte virksomhed i branchen har for få ordrer, hvilket er et niveau, der har ligget stort set konstant hele det sidste år.

Her er der ligeledes store geografiske forskelle. I Midtjylland er der langt færre virksomheder, der mangler ordrer end i Sydjylland. Det kan blandt andet skyldes de mange bygge- og anlægsopgaver i Aarhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102