Byggeriet melder om flaskehalse
Særligt de midtjyske byggevirksomheder har problemer med at finde medarbejdere
Alene i juli oplevede 19 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne, at de manglede arbejdskraft, hvilket er det højeste antal siden januar 2011. (Arkivfoto: Jørgen Witved)
Situationen er særlig alvorlig i Midtjylland, hvor 21,3 procent af byggevirksomhederne i andet kvartal vurderer, at manglen på byggearbejdere er så kritisk, at det rammer omsætningen og væksten, skriver dagbladet Børsen.
Det er Dansk Byggeri, som har fået lavet en særkørsel hos Danmarks Statistik, og den viser, at 16,7 procent af landets byggevirksomheder i andet kvartal i år angiver mangel på arbejdskraft som en begrænsning for deres produktion.
Alene i juli angav 19 procent af virksomhederne, at de manglede arbejdskraft, hvilket er det højeste antal siden januar 2011.
Siger nej til opgaver
I byggevirksomheden Ginnerup A/S i Skive mærker direktør Mads Ginnerup situationen tydeligt. Han overtog virksomheden for to år siden som led i et generationsskifte og er gået fra 30 til 96 ansatte.
”Mangel på arbejdskraft betyder, at vi ikke tør byde på opgaver, hvis vi ikke i forvejen har ansat de folk, vi skal bruge til opgaven. Det betyder, at vi ikke vækster så hurtigt, som vi kunne, for vi tør ikke byde på opgaver, før vi har ansat folk til en eventuel opgave, og det er klart, at det betyder, at vi vokser mindre”, siger Mads Ginnerup til dagbladet Børsen.
Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg erkender over for dagbladet Børsen, at udviklingen er gået stærkt de seneste år. Særligt de midtjyske virksomheder har ifølge Bo Sandberg oplevet udfordringer med at finde de rette medarbejdere.
”Det er ærgerligt, at man går glip af produktion og vækst, fordi man i nogle dele af landet har problemer med at skaffe de rigtige medarbejdere”, siger Bo Sandberg til dagbladet Børsen.