Supersygehus får nem belysning
Det Nye Universitetshospital i Aarhus får armaturer, som er både nemme at installere og nemme at vedligeholde – og også belysningsleverancerne kører nemt og ubesværet
Teknikentreprenøren Bravida Danmark har teknikentreprisen på flere af byggeriets udbudsområder og er i øjeblikket i gang med installationsarbejdet på det sydlige byggefelt S3, hvor der opføres et afsnit på knap 22.000 kvm. (Pressefoto
Det stiller krav til belysningen. Den skal være energirigtig. Den skal sikre et godt arbejdsmiljø for de ansatte – og patienternes velbefindende. Og så skal den i øvrigt opfylde meget forskellige behov og krav fra rum til rum, da sygehusets funktioner dækker alt fra sengeafsnit, operationsstuer og laboratorier til kontorer, teknikrum og centralkøkken.
Nem installation
Teknikentreprenøren Bravida Danmark har teknikentreprisen på flere af byggeriets udbudsområder og er i øjeblikket i gang med installationsarbejdet på det sydlige byggefelt S3, hvor der opføres et afsnit på knap 22.000 kvm.
Størstedelen af lysarmaturerne i afsnittet, der bliver en del af sygehusets kræft- og inflammationscenter, er fra den danske belysningsproducent Riegens og leveres af stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.
Jan Andersen Dahl, der er projektleder på Bravidas el-del, fremhæver særligt én ting ved belysningsløsningen til S3: Den nemme installation. Armaturerne har stikforbindelse, så man ikke skal åbne dem og have en ledning i, fortæller han. Samtidig har Riegens valgt at placere stikket oven på armaturerne i stedet for i siden, og det gør en stor forskel under monteringen:
”Man skal ikke bruge tid på at tænke over, hvordan armaturet skal vende - eller bøvle med at få det vendt, hvis man alligevel er kommet til at vende det forkert i forhold til stikket. Det er bare at sætte det op”, siger Jan Andersen Dahl i en pressemeddelelse.
Logistik kan være et puslespil
Logistikken i forbindelse med installationsarbejdet tager Lemvigh-Müller sig af – noget der kan være lidt af et puslespil. Det ved Jan Andersen Dahl alt om, for på tidligere etaper af DNU har han selv håndteret logistikken, og det kunne være ret besværligt:
”Jeg skulle melde ind til leverandøren godt og vel en uge i forvejen, hvornår jeg skulle bruge hvilke armaturer, og jeg skulle også selv booke tid til varelevering. Man bliver tildelt et specifikt tidsrum på én time, og hvis lastbilen bliver forsinket, skal man booke en ny tid. Der kommer varer til byggepladsen cirka hvert kvarter, så leverancerne skal koordineres meget nøje, og leverandørerne kan derfor kun få adgang til byggepladsen indenfor det aftalte tidsrum”, fortæller Jan Andersen Dahl og siger:
"Til projekter af denne kaliber er det ret afgørende med leverandører, der kan håndtere ’just in time’-leverancer’, for vi må ikke have varer opmagasineret på byggepladsen”.
brahe