DEBAT: Omprioriteringsbidrag – en reminder om løbende effektivisering
Kommunerne kan hente en del af den besparelse, staten har pålagt dem i form af omprioriteringsbidraget, hjem ved hjælp af øget udlicitering, skriver Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri
Det er mange penge, og kommunerne over hele landet er da også helt oppe i det røde felt. Derfor opfordrer vi i Dansk Byggeri kommunerne til at fokusere på løsninger og for eksempel realisere det potentiale for besparelser, der er ved øget udlicitering.
Kommunerne kan finde en stor del af deres omprioriteringsbidrag ved at åbne for samarbejde med den private sektor om for eksempel udlicitering. Beregninger, Dansk Byggeri har foretaget, viser, at kommunerne kan samle næsten 25 øre op, hver gang der skal betales en krone i omprioriteringsbidrag.
Fokuser på løsninger
Desværre er der en stor, blind vinkel i rigtig mange kommuner i forhold til at se på løsninger. Derfor prøver vi også fra Dansk Byggeris side at lede borgmestrene i retning af de oplagte løsninger. For ligesom i den private sektor er effektiviseringer i kommunerne nødvendige, når pengene bliver færre. Det må kommunerne lære at forstå.
Dansk Byggeri har beregnet, at omkring 23 procent af omprioriteringsbidraget fra kommunerne kan findes ved, at kommunerne fuldt ud udnytter deres udliciteringspotentiale på det tekniske område. For eksempel kan kommunerne Albertslund og Horsens finde mere end 50 procent af deres omprioriteringsbidrag ved at øge deres udlicitering af tekniske opgaver. Det vil sige deres drift og vedligeholdelse af veje, parker og anlæg.
Potentiale på en halv mia.
I Dansk Byggeri har vi tidligere dokumenteret, at der er 10 til 15 procent at spare ved at lade private udføre driftsopgaver på vej- og parkområdet. Vores tal viser et ikke-udnyttet udliciteringspotentiale på cirka 550 mio. kroner. Hertil kommer selvfølgelig muligheden for at udlicitere og opnå effektiviseringsgevinster på andre kommunale driftsområder, som vi ikke har taget med i regnestykket.
Det betyder, at der formentlig er endnu større besparelser at hente. Kommunerne bør se til erhvervslivet, hvor effektivisering er løsningen på mange økonomiske problemer i hverdagen. Omprioriteringsbidraget er en udmærket reminder om, at det også skal ske i den kommunale sektor.
Netop den private sektor har en del at byde på i forhold til mange af de kommunale udfordringer, og dermed opfordrer vi også kommunerne til at åbne øjnene for de mange ressourcer, der frigøres ved at samarbejde med den private sektor.