Minister laver handlingsplan for radon
Efter en faglig vurdering fra relevante myndigheder vil regeringen beslutte, hvilke konkrete tiltag en handlingsplan skal indeholde
Handlingsplanen skal basere sig på en faglig vurdering af, hvilke tiltag der mest effektivt kan være med til at håndtere de radonforekomster, der er i Danmark. Derfor vil regeringen afvente de relevante myndigheders analyse og forslag, før der tages stilling til, hvilke konkrete initiativer en kommende radonhandlingsplan skal indeholde.
Det fremgår af et svar til SF’s miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen, fra transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V). SF har stillede i foråret et beslutningsforslag om at radonniveauet i offentlige bygninger skal måles – først i skoler og daginstitutioner og prioriteret efter den seneste kortlægning ”Kommunekortet – Radon i danske boliger”.
Partiet ønsker desuden, at der skal udarbejdes en plan for, hvordan indholdet af radon i indeklimaet i offentlige bygninger kan nedbringes til under bygningsreglementets grænseværdi, samt at der bliver udarbejdet og gennemført informationskampagner om radon rettet mod husejere, lejere og ejere af erhvervs- og udlejningsejendomme.
Krav fra EU
Indsatsen mod radon prioriteres også i EU, og derfor skal medlemsstaterne som følge af Europarådets strålebeskyttelsesdirektiv udarbejde en national radonhandlingsplan inden februar 2018.
Fordi regeringen allerede i år påbegynder arbejdet med en handlingsplan for radon, bliver det ikke nødvendigt at genfremsætte forslaget, forklarer Lisbeth Bech Poulsen.
”Man kan selvfølgelig spørge sig selv, om regeringen havde påbegyndt arbejdet med en handlingsplan, hvis ikke det var et krav fra EU. Men nu er det sat i værk, og det var det, vi ønskede”, siger hun.
Danmark har siden 2010 haft de skrappeste krav i Norden til radonsikring af nyopførte bygninger. Der er i de seneste år gennemført en styrket informationsindsats til boligejere, blandt andet med årlige kampagner og med udarbejdelsen af radonguiden.dk, hvor boligejere kan hente information, viden og værktøjer til håndtering af et eventuelt for højt radonniveau i boligen.