23948sdkhjf

Manglen på praktikpladser er vokset siden krisen

Køen af elever, der mangler en praktikplads er stigende, og der oprettes færre pladser, viser tal fra AE-Rådet. Virksomhedsleder kan ikke genkende det billede
Siden 2008 er manglen på praktikpladser vokset. Især siden 2013 har manglen været stor, og tusindvis af unge har hver måned stået uden praktikplads.

Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet), der har kortlagt virksomhedernes tilbøjelighed til at ansætte lærlinge. Her viser tallene, at virksomhederne tager færre lærlinge end for to år siden, og siden 2013 er antallet af elever på hovedforløbet, der hverken har skolepraktikplads eller plads i en virksomhed, steget med over 30 procent.

Dykker man ned i tallene og ser nærmere på de enkelte brancher, så er det især virksomheder inden for handel, byggeri, transport, privat service, hotel og restauration og landbrug, der tager et mindre ansvar for praktikpladser end tidligere. Kun industrivirksomheder har lidt større tilbøjelighed til at tage lærlinge og tager lidt flere i forhold til antallet af ansatte end tidligere. I de brancher, hvor virksomhederne tager det største ansvar udgør lærlingene i snit 12-13 procent af de ansatte med faglært baggrund, men i gennemsnit udgør de blot seks procent.

Bange for at binde sig

Da manglen på praktikpladser i 2008 begyndte at stige, blev det forklaret med, at finanskrisen buldrede løs.

Men i takt med at ledigheden er faldet, og beskæftigelse er gået op, er der ikke kommet flere praktikpladser, og krisen er derfor ikke hele forklaringen, fortæller Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE-Rådet.

”Jeg er bange for, at der er sket i strukturelt skift, hvor virksomhederne er blevet bange for at binde sig til en lærling. Efter krisen gik man ind og åbnede for, at der kunne indgås kortere aftaler, men virksomhederne har ikke taget muligheden til sig, så tallene for indgåede praktikpladsaftaler steg ikke, som man havde regnet med. Det er bekymrende, for vi er alle enige om, at vi kommer til at mangle faglærte”, siger hun.

Ifølge de nyeste prognoser vil der i 2025 mangle 70.000 faglærte.

Færre henvendelser

Peter Kyster, indehaver af 3Byg Tag og Facade i Frederikssund kan ikke genkende det billede, som analysen tegner.

Han mener arbejdsgiverne har været gode - også i årene efter krisen - at tage lærlinge ind.

”Vi tager altid mange lærlinge, for vi har brug for hænder nu, hvor det hele begynder at koge igen. Vi kan se, at der lige nu begynder at mangle arbejdskraft, og derfor tager virksomhederne lærlinge ind for at få noget arbejdskraft. Derfor er jeg ret sikker på, at der bliver indgået masser af praktikpladsaftaler”, siger han.

Peter Kyster fortæller, at han i dag ikke får ret mange henvendelse for elever, der efterspørger en læreplads.

”Før krisen havde vi omkring en om ugen, der henvendte sig om en læreplads. Nu er det langt sjældnere, at vi får henvendelser”, siger han.

Inden for byggeri er andelen af virksomheder med lærlinge faldet 1,7 procentpoint.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094