Miljøsanering med strejf af hoppeborg
Specialkabiner sikrer, at beboerne slipper for genhusning, når 636 badeværelser PCB-saneres
En ny, innovativ løsning, udviklet af E&P’s projektledelse på sagen, sikrer dog, at beboerne nu kan blive i deres lejligheder under hele renoveringen.
På tidligere byggesager har man løst udfordringen med miljøsanering ved at lukke hele blokke eller opgange af som miljøsluser. En sådan løsning kræver genhusning af beboerne i den periode, hvor saneringen pågår, og det scenarie ville Lars Lynge Nielsen, som er Enemærke & Petersens projektchef på renoveringen af Stadionkvarteret, og hans hold altså gerne undgå for at skåne beboerne.
”Vores udgangspunkt for projektet var at tænke over, hvordan vi ville have løst det, hvis det var hjemme hos os selv, så vi gik i tænkeboks for at finde en ny løsning, hvor folk kunne blive i deres hjem fremfor at skulle genhuses undervejs,” fortæller Lars Lynge Nielsen.
Inspireret af hoppeborg
Et besøg i Dinoland og en firmasommerfest – begge steder med hoppeborg – satte gang i tankerne hos Lars Lynge, som foreslog én af sine projektledere, om det ikke var muligt at lave en oppustelig miljøkabine. Projektleder Anders Lisberg tog udfordringen op og nåede frem til en ny og anderledes løsning – en sammenklappelig miljøkabine i armeret plast.
”Vores nye miljøkabine, som monteres med velcro på indfatningen til dét rum, der skal saneres, fylder cirka en kvadratmeter, når den er foldet ud og i brug. Kabinen har fast bund og top og holdes oprejst af noget, der minder om teltstænger. Men det smarte er jo, at kabinen til fyraften kan foldes sammen og så kun fylder cirka 15 cm ud i rummet. Kabinen sikrer altså, at beboerne kan blive i deres lejligheder, og at de samtidig ikke generes af store afdækninger eller lignende”, siger Anders Lisberg.
Miljøkabinerne, som forventes genbrugt gennem hele projektet, monteres og demonteres på to minutter, og derfor er der altså også en tidsbesparende gevinst ved den nye opfindelse, når der skal saneres 636 badeværelser i løbet af de tre et halvt år, som renoveringen er projekteret til at skulle vare.
Fokus på byggestrøm
Sammen med miljøkabinen har Enemærke & Petersens byggeledelse på Stadionkvarteret også udviklet en effektiv metode til håndtering af byggestrøm og afkast fra miljøbokse.
Vinduesglasset i de badeværelser, som miljøsaneres, pilles ud og erstattes med en plexiglasrude, hvori der er monteret udtag til byggestrøm og til afkastet fra de miljøbokse, som renser luften, mens der saneres. Denne løsning sikrer kortest mulig ledningsføring og sikrer dermed også, at beboerne slipper for unødig ledningsføring gennem lejligheden.
Renoveringen af Stadionkvarteret, som for nuværende er Danmarkshistoriens største boligrenoveringssag, er budgetteret til 750 mio. kroner og beskæftiger i øjeblikket 18 funktionærer fra Enemærke & Petersen og 150-180 håndværkere.
tøtte