23948sdkhjf

København får verdens første cirkulære byggeplads

Tegnestuen Lendager Group vil i et nyt pionerprojekt bygge et lagerhotel af beton, der skal nedbrydes og genbruges på stedet. Projektet gennemføres i samarbejde med nedbrydningsvirksomheden LH Hockerup og Teknologisk Institut
Et nyt forsøgsprojekt på Amagerbro i København skal bane vejen for det, folkene bag projektet har kaldt ”et industrielt gennembrud”, der kan mindske CO2-aftrykket for en af verdens mest anvendte materialer – beton – og samtidig øge Danmarks konkurrenceevne.

Det er opbevaringsvirksomheden Pelican Self Storage, der har købt en tidligere lak-fabrik, som nu skal omdannes til et splinternyt lagerhotel. Tegnestuen Lendager Group står i spidsen for projektet, der skal forholde sig til både de bymæssige omgivelser, men også reducere CO2-udslippet ved byggeriet markant.

Som en del af projektet vil Lendager Group derfor udvikle genbrugsbeton, der kan nedbrydes og genopbygges på stedet – om og om igen – uden at miste værdi.

”Vi gør genanvendelse af beton kommercielt og sætter system i det. Vi kigger på trykstyrke og genanvendelsesprocent og undersøger, hvor stor en effekt det har på miljøet – det har man ikke gjort før”, siger stifter af Lendager Group, Anders Lendager.

Den grå genbrugsbeton skal udføres med indarbejdede værksteder, kreative rum, fuglekasser og urbane haver, der skal interagere med lokale beboere og øge biodiversiteten i hele i området.

Træ som inspiration

Inspirationen til byggeriet er træets egenskaber, fortæller Anders Lendager.

“Et træ kan skabe ilt, ændre farve, opretholde biodiversitet og gå i kredsløb – hvad nu hvis en betonbygning kunne det samme? Med det her projekt vil vi vise, at beton også kan være æstetisk. Det gør vi blandt andet ved at smøre den færdige bygning ind i yoghurt, for at skabe mulighed for, at der kan grå mos på den”, siger han.

Ifølge Anders Lendager er der masser af gode grunde til at genanvende beton.

I dag er beton det næstmest anvendte materiale i hele verden, lige efter vand. I årene 2011-2013 brugte Kina mere beton, end USA gjorde i hele det 20. århundrede, og det anslås, at efterspørgslen på cement, der er hovedingrediensen i beton, og andre tilsætningsstoffer til beton vil stige med op til 7,2 procent årligt frem mod 2019. Ser man på det miljømæssige aftryk, udgør produktionen af beton op til 5 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Beton nok i verden

Ifølge Lendager Group, har vi allerede nok beton i verden, til at der kan skyde nye bygninger op de næste mange år. Det kræver dog en smartere måde, at genbruge betonen på i forhold til de nuværende metoder. I dag genbruges op til 95 procent af alt beton i forvejen, men det sker udelukkende ved at knuse betonen og lade den indgå som vejfyld. Derved forsvinder værdien i materialet, og behovet for at producere ny beton forbliver uændret.

Projektet med at genbruge betonen skal ske i samarbejde med nedrivningsvirksomheden LH Hockerup, der nedknuser og renser betonen, og Teknologisk Institut, der derefter har til opgave at teste og kvalitetssikre materialet. Lendager Group har søgt Miljøstyrelsen om støtte til at undersøge potentialet i idéen om genbrugsbeton.

Potentialet i cirkulær økonomi
Ifølge en undersøgelse foretaget af Ellen MacArthur Foundation med bidrag fra McKinsey og NERA Consulting Group kan cirkulær økonomi i Danmark frem mod 2035 bidrage med 45 mia. kroner ekstra til BNP, øge eksporten med tre til seks procent, skabe mere end 13.000 nye job, reducere forbruget af ressourcer med op til 50 procent og nedbringe Danmarks samlede CO2-aftryk med tre til syv procent. Det økonomiske potentiale alene for genanvendelse og upcycling af byggematerialer er 100-150 mio. euro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093