23948sdkhjf

Producent fjerner farligt stof fra maling

Beck & Jørgensen A/S har efter længere forarbejde nu fjernet det allergifremkaldende middel MI fra ny maling. Allergi-forening bakker op
Det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI har i flere år været mistænkt for at give malere allergi og er uden held blevet krævet fjernet fra maling.

Nu har den danske malingproducent Beck & Jørgensen A/S efter mere end et års forarbejde udviklet en ny indendørsmaling, der lanceres i samarbejde med patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

Foreningens allergimærke, Den Blå Krans, er ikke tidligere blevet tildelt en maling, men for første gang får Beck & Jørgensens Care 5-maling nu Den Blå Krans, der skal det lettere for forbrugerne at vælge produkter, som minimerer eksempelvis hudallergi.

”De seneste år er der set en stigning i allergiske reaktioner overfor det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Derudover er der flere eksempler på folk, der har reageret allergisk på overflader med maling, der indeholdt MI. Det gør folk utrygge, og vi får i vores rådgivning jævnligt henvendelser fra folk, som ønsker en maling uden MI. Hidtil har vi ikke kunnet hjælpe dem. Derfor er vi meget glade for, at Beck & Jørgensen har prioriteret at udvikle et produkt, der kan bære vores allergimærke”, siger Rikke Bille, der er chef for Astma-Allergi Danmarks allergimærke, i en pressemeddelelse.

Svær udvikling

Beck & Jørgensen har tidligere fået tildelt EU’s miljømærke Blomsten for et andet produkt, og udviklingen af den nye maling har stået på i over et år. Det skyldes, at udviklingsprocessen ikke har været helt uproblematisk.

”Kvalitetsmaling indeholder typisk cirka 20 forskellige stoffer og op til 60 delkomponenter, som ofte produceres af store kemivirksomheder i udlandet, der ikke altid kan tage selvstændigt hensyn til en mindre dansk producents særlige ønsker. Men også herfra oplevede vi imidlertid en positiv interesse og et konstruktivt samarbejde”, siger Beck & Jørgensens produktchef, Jesper Hougesen.

Offentlig efterspørgsel

Konkret har Beck & Jørgensen fundet en ny metode til at konservere maling, som MI gør i dag, men med en minimeret risiko for allergiske reaktioner.

Flere malermestre har tidligere – også her i Licitationen - Byggeriets Dagblad – klaget over brugen af MI i maling. Malermester Ole Perlt fra Gentofte ser frem til, at den nye maling kommer på markedet, da han oplever, at særligt hans kunder blandt offentlige institutioner efterspørger maling uden MI.

”Specielt fra offentlige institutioners side har vi længe fornemmet en stigende efterspørgsel på allergivenlig kvalitetsmaling, som ingen producent hidtil har kunnet efterkomme. Særligt på eksempelvis sygehuse, i skoler og i daginstitutioner får vi stadig oftere stillet spørgsmålet af de vedligeholdsansvarlige ledere, om dog ikke vi også kan tilbyde en allergivenlig maling”, siger Ole Perlt.

Sidste år krævede Enhedslisten, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) tog initiativ til at forbyde brugen af MI i maling. Men det afviste ministeren.

Et totalforbud kræver, at det først vedtages i EU, hvor man nu er ved at undersøge MI-stoffet nærmere.

Konserveringsmidlet MI
MI (eller MIT) står for methylisothiazolinon og er et konserveringsmiddel, der anvendes i vandbaseret maling, opvaskemidler samt hobbyprodukter som for eksempel lim.
MI er i konventionelle malingprodukter gennem sine konserverende egenskaber med til at forhindre malingen i malingsspandene i at rådne på forretningshylderne.
MI er stærkt allergifremkaldende og kan give udslæt, rødme og kløe.
Selvom der findes malinger uden MI på markedet, findes MI i dag i de fleste vandbaserede plastikmalinger. Der er ikke krav om deklaration, men som noget nyt har danske malingproducenter og leverandører af bygningsmaling besluttet fra sommeren 2015 at efterkomme den europæiske brancheforening for malingsproducenter Cepes anbefaling om frivilligt at deklarere MI i maling.
Kilde: Miljøstyrelsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188