23948sdkhjf

Der er stadig brug for papirtegninger

Digitaliseringen er i fuld gang med 3D-, 4D og 5D-modeller, BIM, Bips-standarder og meget andet, men behovet for det store overblik på papir eksisterer fortsat. Firmaet Digisource Danmark i Viborg tager papiret nye veje
Udbudsmaterialer, detailtegninger, renderinger, opstalt, plansnit, facadesnit, situationsplan, skitseperspektiv er nogle af de begreber, som arkitekter og ingeniører arbejder med i det daglige, når et bygge- eller anlægsprojekt skal undervejs.

Mange af disse begreber er i dag overtaget af computerprogrammer og opfattes af mange som gammeldags.

Men sådan er det bare ikke, når det kommer til virkelighedens verden.

Hos firmaet Digisource Danmark A/S i Viborg arbejder man således med tegninger, men på en helt anden og mere effektiv måde, end det man for år tilbage så på tegnestuerne.

”Vi oplever en stor efterspørgsel på trykte tegninger, men tegninger, som er sat i system, og som er digitaliserede, så vi hurtigt kan lave rettelser med videre”, fortæller Helle Klok, der er indehaver af firmaet sammen med sin mand, Lars Klok.

Alle byggeriets parter

Firmaet har som kunder en lang række rådgivende ingeniørfirmaer, arkitekter og advokater, der ofte i en slags rammeaftale henvender sig til firmaet og får lavet tegninger til øjeblikkelig distribution.

”Vi samarbejder for eksempel med kommuner, der sparer i hundredetusindevis af kroner på at have en samlet aftale hos os. En sådan aftale indebærer, at kommunens samlede tekniske afdelinger kan trække på os. Vel at mærke i digitaliseret form. Derfra håndterer vi ordren i form af for eksempel et udbudsmateriale, der skal sendes ud til virksomheder, der skal afgive tilbud på en opgave. Ud over at vi har en stor ekspertise i at trykke opgaverne, såsom tegninger, beskrivelser, dokumentation med videre hurtigt og effektivt, står vi for distributionen”, fortæller Helle Klok.

Og det skal ret ofte gå rimeligt stærkt.

”Når først der er trykket på knappen hos opdragsgiver, for eksempel kommunens tekniske afdeling eller den pågældende rådgivende ingeniør, så skal det gå stærkt. Der kan komme rettelser i sidste øjeblik, men da materialet ligger digitalt, er det hurtigt at foretage rettelser. I modsætning til store rotationspresser og lignende laver vi præcis det antal kopier, der skal til, og vi kan sagtens håndtere rettelser op til sidste øjeblik. Dernæst står vi så også for distributionen” forklarer Helle Klok, der har oparbejdet et trænet øje, når det kommer til at spotte fejl i sidste øjeblik.

”Det kan for eksempel være en sidehenvisning, et eller andet mål, eller en anden betegnelse, der ser forkert ud. Så klarer vi lige den også”, siger hun med et smil.

Arbejdet stiller desuden krav til diskretion. Modtagere af materialet er i en konkurrencesituation, og der er regler der skal overholdes, og det står firmaet også inde for.

”Det handler om tillid, og det handler om klare aftaler, og dem overholder vi naturligvis”, siger Helle Klok.

Hang til smil

Der smiles i det hele taget meget i virksomheden, der har en afslappet, men travl atmosfære i lyse og venlige omgivelser, der signalerer et kreativt miljø.

”Vi oplever, at især de mindre og mellemstore virksomheder – et nedbrydningsfirma, en tømrermester eller en murer – fortsat helst vil se på tegninger, fordi de samtidig med overblikket kan gå ned i detaljen. Det kan være svært på en Ipad eller en anden mindre skærm”, siger Helle Klok.

Firmaet laver for eksempel alt udbudsmateriale for Viborg Kommune, som udsender materiale både digitalt og i papirform.

”Kommunen kunne se det smarte i at samle denne funktion eksternt. Men selv om vi er eksterne, er vi alligevel en integreret del af maskineriet, fordi vi her tager os af opgaven, og vi har ansvaret for, at det er pænt og i orden, og at det når ud til de rette modtagere til tiden. Vi råder over den seneste digitale trykketeknologi, så kvaliteten er i orden”, supplerer Lars Klok, der står for den udadvendte del af virksomheden.

Også til industrien

En anden del af virksomheden er at levere samlevejledninger til industrien. Vejledninger, der skal ligge i pakken, når industrien sender varer ud til forbrugere. Det gælder for eksempel en af landets store møbelvirksomheder.

”Igen er det vigtigt, at der ikke fremstilles flere eksemplarer, end der skal bruges, og at det er de rigtige anvisninger, der sendes med ud. Vi kan lave rettelser lige op til tryktidspunktet, således at vi kan sikre, at de rigtige anvisninger kommer med de rette møbler. Det sørger vi nemlig også selv for”, fortæller Lars Klok.

”Generelt står der rundt omkring nogle voldsomt store kopimaskineanlæg, som slet ikke udnyttes til deres fulde kapacitet. Tilmed er der nogle steder ansat folk til at lave arbejdet, men igen uden fuld udnyttelse, så prisen bliver alt for høj. Det er der, vi har vores berettigelse”, siger han.

Fru Helle undskylder sig, for en ny hastesag skal lige klares inden fyraften.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109