23948sdkhjf

Håndværksrådet: Sene betalinger er blevet kutyme

Store virksomheder spekulerer i at presse små virksomheder til længere betalingsfrister, end loven lægger op til, mener organisationen
Tendensen med, at store virksomheder bruger de små som bank startede meget brat under finanskrisen.

Der måtte de store virksomheder stramme op på deres betalingsbetingelser, og der fandt de ud af, at det er billigere at udsætte betalingsfrister, end det er at låne pengene i banken. Derfor er tendensen ikke stoppet efter krisen, men i stedet blevet kutyme og en del af store virksomheders finansiering.

Det forklarer chefkonsulent i Håndværksrådet Jeppe Rosenmejer. Han mener loven om, at private virksomheder har en betalingsfrist på 60 dage, leverer alt for mange muligheder for at omgå den.

”Når loven giver virksomheder mulighed for at aftale noget andet, så er det ofte de store virksomheder, der dikterer rammen. På den måde bliver det take it or leave it for de små virksomheder. Så hvis man vil dæmme op for det her, så skal der sættes mere konkrete barrierer op. For eksempel som man har gjort i Frankrig, hvor man har udelukket muligheden for at aftale frister på mere end 45 dage og hvor virksomhederne bliver pålagt kæmpe bøder, hvis de ikke overholder fristen”, siger han.

Må låne i banken

Jeppe Rosenmejer har set eksempler på, at store virksomheder kræver op til tre måneders betalingsfrist plus løbende måned. Det betyder, at hvis en virksomhed udfører et arbejde i januar, så kommer pengene først til maj.

”Det kan betyde, at de små virksomheder må ud og skaffe finansiering andre steder - typisk i bankerne, der stadig ikke er vilde med at låne penge ud. Og hvis bankerne vil yde finansiering, så er det med renter og så ender det med at blive meget dyrere for virksomheden”, siger han.

Læs også: " Store virksomheder presser de små på økonomien ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11