23948sdkhjf

Holbæk dropper udlicitering af vej- og parkopgaver

En nedsat projektgruppe har effektiviseret kommunens entreprenørafdeling. På den baggrund har byrådet besluttet ikke at udlicitere vej- og parkområdet alligevel
Der kommer ikke en udlicitering af vej- og parkområdet på tale i Holbæk Kommune lige foreløbig.

Byrådet har for nylig godkendt en række effektiviseringer af kommunens entreprenørafdeling, som henter de besparelser, en potentialeafklaring konkluderede, at kommunen kunne opnå ved at udlicitere området. Dermed holdes opgaveløsningen fortsat hos kommunens entreprenørafdeling.

Potentialeafklaringen, der var sat i gang af kommunen, blev foretaget i andet halvår af 2015 og viste blandt andet, at der kunne hentes en effektiviseringsgevinst på cirka 4,5 mio. kroner ved at udlicitere området.

Den blev sat i gang i forlængelse af budgetaftalen for 2015-2018, som fremhæver et politisk fokus på at effektivisere kommunens driftsopgaver og kommer ind på, at det kan ske ved at udlicitere for eksempel vej- og parkområdet, fortæller 1. viceborgmester i Holbæk Kommune og formand for kommunens klima- og miljøudvalg, John Harpøth (DF).

Han forklarer, at der allerede dengang var partier, som ikke ville udlicitere området – heriblandt Dansk Folkeparti, som hellere ville søge andre måder at hente effektiviseringerne på.

Da potentialeafklaringen forelå, blev det derfor bragt på banen, om entreprenørafdelingen mente, at den kunne finde besparelser. Det gjorde den, og emnet kom videre på politisk niveau, hvor byrådet i februar i år besluttede at nedsætte en projektgruppe med klima- og miljøudvalget i spidsen, ledelsen i vækst og bæredygtighed, medarbejdere fra vej og park samt repræsentanter fra 3F. Gruppen fik til opgave at hente de 4,5 mio. kroner i entreprenørafdelingen uden serviceforringelser på området.

”Jeg er rigtig glad for, at det lykkedes”, siger John Harpøth.

Effektiviseringskataloget, som nu enstemmigt er vedtaget af byrådet, indebærer blandt andet ændring af arbejdsprocesser og indkøb af mere effektive maskiner og redskaber.

Ulemper ved udlicitering

John Harpøth erkender, at man muligvis kunne hente endnu mere på økonomien, hvis man konkurrenceudsatte området, men fremhæver oplevelse af udfordringer i andre kommuner, når udbud har været på tale.

”Vi har set mange kedelige historier med udbud i andre kommuner, hvor billige tilbud alligevel ikke har holdt”, siger han og henviser til en oplevelse af, at entreprenører har brugt smuthuller, som har været med til at fordyre opgaveløsningen.

John Harpøth fremhæver desuden, at kommunen i flere år har haft mindre udbud ude på vej- og parkområdet, for eksempel på rensning af vandløb, og at kommunens entreprenørafdeling i langt de fleste tilfælde har vundet udbuddene.

”Vi har set, at vej og park kan løfte opgaven – både i forhold til pris og kvalitet. Når man har haft noget, der har fungeret i mange år, og der her er fundet effektiviseringer, så mener jeg, at man skal beholde opgaven her så længe som muligt”, siger han.

”Jeg er rigtig glad for det, vi har gjort, og mener at det skal udbredes”, fortsætter John Harpøth.

Ærgerlig brancheforening

Hos brancheforeningen Danske Anlægsgartnere ærgrer landsformanden sig over, at der ikke kommer konkurrenceudsættelse på tale.

”Det er ærgerligt, at man ikke forsøger at lade det gå i udbud for at se, om der er yderligere besparelser at hente. Selvfølgelig skal kommunes entreprenørafdeling også byde ind sammen med private aktører, og så kan det godt være, at entreprenørafdelingen ender med at beholde opgaven”, siger Henrik Hoffmann.

Han kalder det ”pudsigt”, at kommunen pludselig kan effektivisere og hente 4,5 mio. kroner, når udbud kommer på tale.

”Så burde man have gjort det for mange år siden”, siger han og glæder sig i det mindste over, at der nu er hentet 4,5 mio. kroner, som kan bruges andetsteds i kommunen.

Med hensyn til entreprenørers brug af smuthuller, fremhæver Henrik Hoffmann, at det kan koste kommunen ekstra penge, hvis ikke udbudsmaterialet er lavet godt nok og dækker alt det, entreprenøren skal lave. Det kan man ikke skyde entreprenøren i skoen, understreger han og fremhæver, at udbudsmaterialet i dag er langt bedre end tidligere, og at det argument mod udlicitering derfor ikke holder.

Selv har Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S, hvor Henrik Hoffmann er adm. direktør, vundet vej- og parkopgaver i nogle områder af Aarhus, og her er kommunen dygtig til at udlicitere og lave fyldigt materiale.

”Der får man den pris, man har aftalt. I Aarhus ved jeg, at de hvert år har sparet penge på at udlicitere”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101