C.C. Brun bygger til de københavnske næsehorn
Med udsigt til giraffer og zebraer bygger entreprenørvirksomheden C.C. Brun Entreprise om på savannen i København Zoo
Det er med andre ord ikke nogen helt almindelig byggeplads, som håndværkerne hver dag møder ind på. Pladsen ligger nemlig midt i København Zoo. Her skal bygges et nyt oplevelseshus, et halvanden meter dybt bassin til parkens næsehorn, og så skal både girafhuset og huset til næsehornene have nye facader. Projektet bærer navnet ”Porten til Savannen” og omfatter et samlet areal på 1.590 kvm fordelt med 290 kvm bygning og 1.300 kvm anlæg. Projektet er udbudt i 10 entrepriser, hvor entreprenørvirksomheden C.C. Brun Entreprise står for både råhus- og anlægsentreprisen samt bygningsentreprisen med en entreprisesum på 9,3 mio. kroner.
Mange på lidt plads
Selv om havens giraffer hver dag stikker hovedet ind over hegnet og nysgerrigt følger, hvordan arbejdet skider frem, så er det Benjamin Pedersen, der er C.C. Bruns projektleder. Han fortæller, at det giver en række udfordringer at bygge omringet dyr.
”Vi er mange aktører på lidt plads, så det kræver en god logistik. Derudover har vi kørt 1.000 kubikmeter jord væk ad en smal vej, mens parken har været åben. Så vi har mange dage mødt tidligt ind og kørt jord væk, inden parken åbnede. Samme udfordring har vi haft omkring levering af materialer, som vi også så vidt som muligt har fået leveret uden for åbningstiden”, siger han.
Den trange plads på byggepladsen har blandt andet betydet, at C.C. Brun har måttet lave tingene i en noget anden rækkefølge end ellers, forklarer Benjamin Pedersen.
”Bassinet til næsehornene er lavet i to niveauer. Normalt ville man støbe den nederste del først og så den øverste. Men her måtte vi af hensyn til de andre entreprenører først støbe det øverste niveau og derefter det nedenunder”, siger han.
Sjov opgave
Trods de logistiske udfordringer, er det også sjovt at bygge til dyr, mener Benjamin Pedersen.
”Det er helt klart en af de sjoveste opgaver, jeg har været med til. Selv om selve opgaven ligner mange andre, er det sjovere herinde, fordi vi har dyrene rundt om os”, siger han.
Det er Strunge Jensen, der er rådgivende ingeniør på projektet, mens Ole Hagen Arkitekter har tegnet Porten til Savannen. Sidstnævnte har besluttet, at det nye oplevelseshus skal bygges rundt om et træ, så træets stamme går op gennem bygningen og trækronen overdækker husets tagterrasse, der bliver en udkigsplatform.
”Som entreprenør kan man godt synes, det bliver noget besværligt at bygge omkring et træ. Vi har da også på byggemøderne foreslået at skære lidt i trækronen, så vi fik lidt mere plads, men det fik vi ikke så meget ud af”, siger Benjamin Pedersen og griner.
Krav til materialer
At bygge til store, vilde dyr stiller store krav til materialerne. Hos næsehornene skal der eksempelvis opsættes automatiske pullerter, som ellers er mest kendt fra trafikken. Pullerterne kan køres op og ned og kan dermed forhindre næsehornene i at gå ind og ud af huset. ”Det er ikke ligefrem en standard hyldevare. De er lavet specielt hertil. I næsehornshuset har vi desuden måttet opfinde en speciel låge, så en dyrelæge kan stå på den ene side og tilse dyret uden at næsehornet er til fare for ham”, forklarer Benjamin Pedersen.
Det er planen, at den nye savanne skal stå klar i august. Læsere, der er interesseret i at følge byggeprocessen kan gå i Zoo hver dag fra kl. 10 til 18.