23948sdkhjf

Mere udlicitering kan betale en stor del af omprioriteringsbidraget

Kommunerne kan finde en stor del af besparelserne som følge af omprioriteringsbidraget ved at øge udliciteringen på det tekniske område, viser analyse fra Dansk Byggeri
Kommunerne er blevet pålagt årligt at spare én procent på de kommunale budgetter frem mod 2019 og aflevere pengene til staten, så regeringen kan prioritere dem.

I 2016 skal kommunerne spare i alt 2,4 mia. kroner, hvoraf Kommunernes Landsforening, KL, og regeringen har aftalt, at 1,9 mia. kroner skal tilbageføres.

Besparelserne som følge af det såkaldte omprioriteringsbidrag kan kommunerne i høj grad hente ved at øge udliciteringen på det tekniske område, som omfatter drift og vedligehold af især veje, parker og anlæg, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Analysen konkluderer, at cirka 23 procent af besparelserne på landsplan - svarende til cirka 550 mio. kroner - kan dækkes ved, at kommunerne fuldt ud dækker deres udliciteringspotentiale.

”Der er meget veldokumenterede tal, som viser, at der er mellem fem og 15 procent at spare ved at lade private udføre driftsopgaver på det tekniske område. Dem har vi taget udgangspunkt i”, forklarer Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri og understreger, at der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at hive private aktører ind.

”Vi opfordrer kommunerne til at blive bedre og til at se hen mod dem, der gør det godt. På det tekniske område er der klippefaste dokumenterede effektiviseringsgevinster at hente”, fortsætter han og understreger, at der ikke findes gode argumenter for ikke at udlicitere.
Håndværksrådet mener
Hos Håndværksrådet er man enig i, at der er gevinster at hente ved at udbyde og udlicitere, og at der stadig er et uudnyttet potentiale.
Brancheorganisationen peger samtidigt på, at man skal være realistisk og fremhæver, at man ikke fra den ene dag til den anden kan øge udliciteringsgraden. Men der bør laves strategier på området, fortæller afdelingschef Frank Korsholm.
”Det ville hjælpe, hvis man igen skulle komme med måltal”, siger han.
Han påpeger, at det giver god mening for kommunerne at se derhen, hvor de gør det godt, og at der er flere steder, hvor man kan vende sig hen efter gode råd og vejledning.

Albertslund og Horsens kan hente mest

Det er ikke et nyt eller farligt område at begive sig ind i, og dem, der ikke udliciterer, gør det ikke, fordi de ikke kan, men fordi de ikke vil, og det er ærgerligt, mener han.

Albertslund og Horsens kommuner er de kommuner, der kan hente mest ved at optimere deres udlicitering.

Kommunerne kan finde 50 procent eller mere af besparelserne fra omprioriteringsbidraget ved at optimere deres grad af teknisk udlicitering.

Det er samlet set i høj grad kommunerne i hovedstadsområdet, der kan få gavn af en højere udliciteringsgrad.

Ud af de fem kommuner, der kan dække op mellem 40 og 49 procent af besparelserne ved højere udlicitering, ligger tre i hovedstadsområdet.

Desuden er 11 ud af de 18 kommuner, der kan hente mellem 30 og 39 procent placeret her, lyder det.

Flere områder at fokusere på

Ud over udlicitering på det tekniske område kommer muligheden for at udlicitere og opnå effektiviseringsgevinster på andre kommunale driftsområder. Så der er formentlig mere at hente, fremhæver Torben Liborius.

”Vi mener sådan set over en bred kam, at kommunerne skal være forpligtigede til at undersøge, hvor de kan få lavet alle de ydelser, de har brug for, bedst og billigst”, siger han.

I den forbindelse peger han på, at mens der tidligere var krav om mål for udliciteringen, så er det ikke til stede i dag.

”Det er vores klare anbefaling, at man genindfører et mål. Mål skaber resultater”, siger han.

Kommunerne er dog hårde ved Dansk Byggeris analyse

Analysens resultater
43 kommuner kan dække mellem 0-19 procent af besparelserne gennem mere udlicitering på de tekniske områder
30 kommuner kan dække mellem 20-29 procent af besparelserne gennem mere udlicitering på de tekniske områder
18 kommuner kan dække mellem 30-39 procent af besparelserne gennem mere udlicitering på de tekniske områder
Fem kommuner kan dække mellem 40-49 procent af besparelserne gennem mere udlicitering på de tekniske områder
To kommuner kan dække mellem 50 procent eller mere af besparelserne gennem mere udlicitering på de tekniske områder
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089