DEBAT: Cirkulær økonomi, ja tak – kreativ økonomi, nej tak
Danske Byggematerialer tager afstand fra den praksis, som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere på ugen afdækkede om kommunalt salg af brugte vinduer
Men ikke for enhver pris, og artiklen i Licitationen - Byggeriets Dagblad i tirsdags tydeliggør en række udfordringer, herunder ikke mindst hvad kommunale skattekroner kan bruges til.
Det skulle være så godt, men det er altså noget skidt, når Hjørring og Brønderslev kommuner i direkte konkurrence med vinduesproducenter sælger gamle vinduer som nye. Der er ingen tvivl om, at de gamle vinduer ikke lever op til energikravene i bygningsreglementet – de taber så at sige på teknisk knock-out.
Den hastige produktudvikling, der sker, kan nemt betyde, at et vindue, der er fem år gammelt, ikke vil kunne leve op til bygningsreglementet for så vidt angår energimærkning. Det betyder, at anvendelsesmulighederne for brugte vinduer er yderst begrænsede.
Ser stort på regler
Hjørring og Brønderslev kommuner står bag den handel med vinduer, som forsøger at give nyt liv til gamle vinduer i genbrugsbutikken AVV på den lokale genbrugsplads. Med den lille krølle at det kommunale selskab ser stort på gældende regler for byggematerialer.
Der er ingen obligatorisk CE-mærkning, fordi vinduerne ikke er nyfremstillet og derfor heller ikke kan deklareres i overensstemmelse med en harmoniseret standard.
Risiko for miljøgifte
Det betyder blandt andet, at de brugte vinduer meget vel kan være forurenede med farlige stoffer som bly i malingen og pcb-rester i fugerne. Det vil ikke forekomme i nye vinduer.
Kommunerne sanktionerer med andre ord salg af vinduer, som på ingen måde giver tryghed for overholdelse af bygningsreglementets bestemmelser eller miljømæssige krav. Det bør i sig selv få lokale politikere til at løfte øjenbryn og overveje, hvad de politisk ligger navn til.
Mange kommuner forsøger at give deres bidrag til den cirkulære økonomi ved at etablere virksomheder, der handler med brugte byggematerialer. Men der er ikke lovhjemmel til erhvervsmæssig aktivitet i direkte konkurrence med private.
Brud for forbrugerregler
Det er for eksempel i strid med forbrugeraftalelovens § 17, når forbrugerne ikke bliver oplyst om, at købelovens mangelregler finder anvendelse. Og det er i strid med god markedsføringsskik, når der i forbindelse med salget oplyses ”På eget ansvar og uden garanti” eller lignende, når købelovens mangelregler faktisk er gældende.
En lille, vigtig detalje som sætter en tyk streg under, at der først og fremmest er tale om kommunal amatørisme, som bør lukkes ned omgående.