23948sdkhjf

Vejle bliver bæredygtig by inden 2020

Spildevand og genanvendelse af byggematerialer. Vejle får EU-støtte til bæredygtige byløsninger
Vejle har som én af de tre første kommuner i Danmark netop fået bevilget medfinansiering fra EU’s Regionalfond. Størstedelen af støtten på i alt seks mio. kroner går til at skabe grundlag for en endnu større energiproduktion på Vejle Spildevands renseanlæg i Vejle.

EU’s Regionalfond, der frem til 2020 investerer i vækst og beskæftigelse i Danmark, tildeler midler til Vejle, Kolding og Slagelse kommuner.

Cirkulære løsninger

Pengene skal støtte såkaldte cirkulære løsningsmodeller, det vil sige forslag til genanvendelse af affald.

Det ligger ifølge forsyningsselskabet Vejle Spildevand i tråd med kommunens strategi for en bæredygtig byudvikling, der skal mindske energiforbruget samt tilpasse og forebygge klimaforandringer.

Midlerne skal helt konkret være med til at finansiere to projekter, som henholdsvis kommunens renovationafdeling, AffaldGenbrug, og Vejle Spildevand står bag. Projekterne har det til fælles, at de skal udvikle nye bæredygtige løsninger for, hvordan man bedst muligt udnytter byens affald.

Projekt for byggematerialer

Samlet har EU-fonden tildelt omkring seks mio. kroner i støtte til Vejle Kommune. Omkring 1,2 mio. kroner går til AffaldGenbrug og et projekt, der skal sætte fokus på, hvordan man begrænser og genanvender byggematerialer bedst muligt.

Størstedelen af fondsmidlerne – de resterende knap fem mio. kroner – er øremærket til projektet ”Fremtidens spildevandsanlæg 2.0”, som Vejle Spildevand står bag. Projektets overordnede mål er at demonstrere den nyeste teknologi på området, der dels skal sikre et lavt energiforbrug på anlægget, dels gøre det muligt for Vejle Spildevand at producere energi nok til, at det også kan sælges videre.

Erstatte fossile brændstoffer

Et af de nye elementer er at udvide spildevandsselskabets anlæg, så det fremover kan omdanne organisk affald til biogas, der kan erstatte fossile brændstoffer i for eksempel renovationsbiler og bybusser i Vejle.

”At vores projekt får så stor opbakning fra EU’s Regionalfond er en stor cadeau til projektet, og det gør, at vi nu kan komme videre og få skabt en løsning, der på sigt kan gøre en stor forskel for miljøet i byen”, siger Vejle Spildevands bestyrelsesformand, Jens Ejner Christensen (V).

Vejle Spildevand
Vejle Spildevand blev stiftet i april 2010. Selskabet sørger for afledning af regn- og spildevand, herunder rensning af spildevand fra cirka 28.000 husstande og en række virksomheder i Vejle Kommune.
I alt behandles årligt 10-16 mio. kbm spildevand fra cirka 170.000 såkaldte PE’er, der står for personækvivalenter, det vil sige den mængde forurening, som én person genererer.
Selskabet har en årlig omsætning på 175 mio. kroner, en egenkapital på over tre mia. kroner samt en medarbejderstab på 44. Vejle Spildevand har cirka 1.800 km kloakledninger, over 350 pumpestationer samt otte renseanlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093