23948sdkhjf

DEBAT: Eksport, job og billig strøm på spil

Kystnære møller vil levere Europas billigste havmøllestrøm og tusindvis af vestdanske arbejdspladser
Et meget bredt flertal i Folketinget har besluttet, at Danmark skal udbygge sin førerposition inden for vindteknologi ved endnu engang at presse grænsen for, hvor billigt og effektivt man kan producere strøm fra havvindmøller. Det skal ske i nye, kystnære vindmølleparker, som opføres mindst fire km ude i havet. Parkerne, som skal være klar i 2020, er udpeget ud fra en række forhold som vind og omkostninger og efter dialog med kommunerne.

På det seneste er der dog rejst tvivl om økonomien i mølleparkerne. Derfor er det væsentligt at fastslå, at prisen ligger fast – og hvis den bliver ændret, bliver det i nedadgående retning. Akkurat som det senest har vist sig, da udbuddet om Horns Rev 3-havmølleparken sidste år førte til en historisk lav afregningspris. Færre udgifter til de kystnære havmøller betyder samtidig lavere krav til PSO-finansiering for virksomheder og forbrugere.

De kystnære vindmøller kombinerer det bedste fra havvindmøllerne – stabil, høj produktion – med det bedste fra vindmøller på land: Lavere anlægs- og driftsomkostninger samt lave transmissionsomkostninger.

Skaber nye arbejdspladser

De nye parker er tilmed et fantastisk udstillingsvindue for de mange – især danske – leverandører, der får del i opgaven. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har for 3F beregnet, at opførelsen af 350 MW kystnære møller akkumuleret vil skabe 5.600 job i hele etableringsperioden – og efter alt at dømme langt de fleste i Vestdanmark – plus 50 til 70 varige job.

Samtidigt har Folketinget sikret, at en betydelig del af overskuddet går til lokalbefolkningen. Den operatør, der opfører vindmøllerne, er forpligtet til at udbyde minimum 20 pct. af projektet til lokale borgere. Et eventuelt overskud – og beskatningen af det – kommer dermed lokalområdet og det danske samfund til gode.

Kystnære vindmølleparker er oveni en fremtidssikker løsning. De får alene økonomisk støtte de første 10-11 år, derefter kan de levere CO2-fri energi på markedsvilkår i yderligere mindst 15 år. Folketinget har valgt at gennemføre et åbent udbud om de kystnære møller, så Danmark får adgang til den bedste og billigste teknologi. Forarbejdet er således gjort, omfattende miljøgodkendelser er gennemført, alt er på plads – udbudsrunden er udtryk for grøn realisme, når den er bedst. De kystnære møller er et vigtigt skridt frem mod målet: Vindenergi på rene markedsvilkår.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125