23948sdkhjf

Nichebranche har vind i sejlene

Nicheområdet diamantskæring og -boring har fået travlt – men fortsat primært i underentrepriser
Det ser rigtig godt ud for nichebranchen diamantskæring og -boring, som er en vigtig del af både nedbrydning, nybyggeri og ombygning samt renovering. Nichen, der har sin egen sektion under Dansk Byggeri, har fået travlt, efter at byggeriet har øget efterspørgslen.

”Vi kommer jo ind i mange led af byggefasen. Således er det både nedbryderne, entreprenørerne, el- og vvs, teknikentreprenørerne med videre, der er vore kunder”, fortæller formanden for Diamantentreprenørsektionen i Dansk Byggeri, Jeanette Brandt.

Og derfor er der i øjeblikket også stor efterspørgsel.

”Vi er på en måde ved at være der, hvor vi var før krisen. Dog på et mere fornuftigt plan, men der meldes faktisk om travlhed, ligesom vi her i virksomheden, Brandt Diamant A/S har nok at se til”, erklærer hun overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”Problemet er at finde de gode folk til arbejdet. Det er ikke ufarligt, og der skal være styr på arbejdsmiljøet, så man kan ikke bare sætte hvem som helst til at skære eller bore. Det er noget, man skal lære, for det kræver både præcision, grundighed, og stort fokus på de farlige maskiner”, tilføjer hun.

Oplærer egne folk

Branchen oplærer derfor sine egne folk, for der findes ikke nogen uddannelse til formålet.

Det er dog noget, man arbejder på at ændre, for branchefællesskabet er begyndt at sondere terræn­et med henblik på at finde frem til en uddannelsesløsning.

”Der er flere muligheder. Det kan enten være en lærlingeuddannelse via teknisk skole eller det kan være en kontraktuddannelse via AMU-systemet. Uanset hvilken løsning vi vælger uddannelsesmæssigt, så er der nok at lære. Som det er nu, sidemandsoplærer vi en mand i minimum tre til seks måneder, og en fuldbefaren har arbejdet med det i to år, før han kan det til bunds”, forklarer Jeanette Brandt, der ud over at være formand for sektionen driver virksomheden sammen med sin mand. De har 25 medarbejdere, der alle er fuldt beskæftigede.

Alle er underentreprenører

Firmaet udfører diamantskæring, diamantboring, asfaltskæring og wireskæring.

”Et problem i branchen er, at vi alle arbejder som underentreprenører. Det betyder, at vi er ret langt nede på listen i rangordenen, når vore kunder bestiller os, for det er som regel ret presset tidsmæssigt. Kigger man på en byggeplads ruller der ofte tre forskellige diamantskærefirmaer ind på pladsen om morgenen. Her ville bygherren kunne spare en del penge, hvis man udbød opgaverne i selvstændige fagentrepriser, så det er den samme, der udfører hele arbejdet efter endt konkurrence. På den måde kan logistik og tidsplan lettere tilgodeses, og arbejdet udføres mere effektivt”, siger Jeanette Brandt.

De skærer og borer
Der er 32 medlemmer af diamantskæresektionen under Dansk Byggeri. Den lille branche har fået væsentligt mere at se til, i takt med at der er kommet mere aktivitet i byggeriet. Der findes ingen konkret uddannelse som diamantskærer, men det arbejder sektionen på at få ændret. De fleste opgaver løses som underentreprenør, og dermed er branchens kunder som oftest andre entreprenørfirmaer, vvs- og el-entreprenører.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11