23948sdkhjf

Kongens scene genåbner på Frederiksborg Slot

Restaureringen af den prægtige Audienssal på det nordsjællandske slot er færdig efter fire års arbejde
En audiens hos kongen af Danmark i 1680’erne var ikke bare et håndtryk og en lille smalltalk.

Det kunne ofte være spektakulære ceremonier, når ambassadører og andre gæster ville fremlægge deres sag for den enevældige monark af kongeriget Danmark-Norge.

Ceremonierne skulle bekræfte kongens position som enevældig, og til det formål skabte kong Christian V i løbet af 1680’erne den prægtige Audienssal på Frederiksborg Slot i Hillerød, der var ødelagt efter en brand i 1665.

Salen, der er udført af den dansk-norske arkitekt Lambert van Haven, lader med sine barokinteriører, kuppelhvælvet stukloft og marmorerede vægpaneler ikke datidens slotte i Frankrig og Italien meget tilbage. Men tidens tand har gennem årene sat sine spor, hvor smuldrende stukornamentik, rust, råd, borebiller og afskallet maling i årene efter år 2000 gjorde en restaurering nødvendig.

Donation fra A.P. Møller-fond

Takket være en donation på 23,5 mio. kroner fra A.P. Møller Fonden kunne restaureringen sættes i gang i 2012, og i dag genåbner Audienssalen så efter en gennemgribende restaurering og konservering af salen og den tilhørende løngang.

”Det er det fælles kulturelle gods, der binder os sammen som folk og nation. Restaureringen af malerierne og de ekspressive stuklofter og interiøret i Audienssalen gør, at vi styrker forståelsen af Frederiksborg Slots enestående kultur- og bygningshistoriske værdi. Med dette imponerende håndværksmæssige arbejde sikrer vi, at den fortælling forbliver vedkommende for de besøgende – og er til gavn for eftertiden og kommende generationer,” siger kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) i en kommentar til færdiggørelsen.

En prægtig enhed

Audienssalen repræsenterer barokkens arkitektur og udsmykning og er samtidig fra en periode, hvor der ikke blev skabt meget af samme kvalitet.

Stukkatur, marmoreringer og billedskærerarbejder indgår i en prægtig enhed, der betegnes som en umistelig del af den danske kulturarv.

Alt arbejde er ved restaureringen udført yderst skånsomt for at bevare rummets autenticitet. Audienssalens vægge er eksempelvis præget af kongeportrætter og scener fra Den Skånske Krig i årene 1675 til 1679. Desuden er en den tilhørende løngang dekoreret med 36 malerier og fem store vinduer i hver side.

Selve Audienssalen er ikke mindst kendetegnet ved den firesidede kuppel, der går lodret op for halvvejs at snævre ind omkring et stort loftmaleri omkranset af en overdådig stukramme.

Midt i hver af kuplens sider falder lyset ind via buede vinduer, der skulle skabe en illusion af, at en paradisisk himmel hvælver sig over salen.

Audienssalen
Frederiksborg Slot i Hillerød er opført i perioden 1600 til 1621.
Opførelsen af Løngangen og Audienssalen begynder i 1612 og står færdig i 1616, men begge deles indre ødelægges af en brand i 1665.
I 1680’erne indrettes sal og gang på ny af arkitekt Lambert van Haven.
Audienssalen og den tilhørende Løngang hører til Europas fineste slotsinteriører fra det sene 1600-tal
Restaureringsarbejdet begynder i 2012 og er udført i samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.
Kilde: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094