23948sdkhjf

Danske virksomheder kan høste millioner på giftig kinesisk jord

Miljørådgivningsvirksomhed er et eksempel på dansk virksomhed, der er tæt på millionordre i kinesisk millionby om rensning af forurenet jord. Regionerne i Danmark hjælper til
Kina har store problemer med jordforurening og særligt i de tætbefolkede og tæt industrialiserede kinesiske provinser, hvor udviklingen de senere år har betydet, at byerne breder sig rundt om svært forurenede industrigrunde.

Kineserne står derfor over for en kæmpe opgave med at fjerne forurening i de kemiske huller, de såkaldte brownfields, som industrien har efterladt, så der kan bygges boliger og etableres landbrugsjord, hvor virksomhederne lå.

Det er nu kommet den Aarhus-baserede miljørådgivningsvirksomhed Ejlskov til gode.

I den kinesiske by Nantong i den østligt beliggende Jiangsu-provins kæmper man med jord- og grundvandsforurening. Ejlskov er kommet i dialog med styret i byen, der har otte mio. indbyggere, i forbindelse med arrangementer under Region Hovedstaden, som siden januar sidste år har haft en aftale med Jiangsu-provinsen om at samarbejde inden for jord- og grundvandsforurening.

Grønne jobs

Region Hovedstadens mål med samarbejdet er at skabe vækst og nye grønne arbejdspladser med afsæt i eksport, eksempelvis ved at opbygge relationer til kinesiske myndigheder og fremvise danske tekniske løsninger på kinesiske miljøudfordringer.

”Vi blev kontaktet af Nantongs viceborgmester og inviteret til at drøfte mulighed for teknisk samarbejde. I Kina er det en meget stor ting, og afgørende er nu, om vi kan følge op på den rigtige måde. Det kan kun ske ved, at vi får dansk politisk opbakning, da denne størrelse projekter kun kan godkendes på højeste niveau”, fortæller Bjørn Andersen, der er chefkemiker hos hos Eilskov.

Den samlede projektsum for Ejlskov kan ende på 246 mio. kroner, og opgaven lyder på samarbejde med kinesiske statsvirksomheder om rensning af forurenet jord.

Forener kræfterne

Region Midtjylland har ligeledes arbejdet for at åbne døren for danske virksomheder med afsæt i sit samarbejde med Sichuan-provinsen.

I samarbejde med Horsens Kommune, VIA University College og bystyret i Chengdu afholdt Region Midtjylland i september en Green Tech Workshop, hvor dansk regulering og håndtering af jordforurening, drikkevandsressourcer samt bæredygtige løsninger inden for energi og håndtering af regnvand blev præsenteret. Dette har medført, at der fra kinesisk side efterfølgende er blevet forespurgt på konkrete tilbud af blandt andet danskudviklet software.

Derfor samler Region Hovedstaden, Region Midtjylland samt Danish Soil Partnership nu kræfterne og laver en stærkere fælles indsats.

Det sker ved at lade klyngeorganisationen Clean bistå de danske virksomheder med at matche den kinesiske efterspørgsel.

Clean hjælper på den ene side med at konkretisere den kinesiske efterspørgsel, samtidig med at organisationen bistår virksomhederne med at forme konsortier, som er i stand til at levere den helt rette kombination af rådgivning, produkter og service.

Den kinesiske regering har i alt afsat 500 mia. kroner til at fjerne forurening.

brahe

Læs mere om Kina: " Dansk jordviden er i høj kurs i Kina ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14