23948sdkhjf

Kemiske fingeraftryk sikrer forureningsfrie grunde

Nyt projekt udvikler en ny metode baseret på kemiske fingeraftryk og visualiseringsværktøjer, der kan sikre, at der ikke bliver bygget boliger på forurenet jord
Både København, Aalborg og Aarhus bygger i disse år boliger i gamle industri- og havneområder.

Den tidligere brug af grundene kan dog have efterladt stoffer i jorden, der kan være skadelige for miljøet og de nye beboeres helbred, så grundene skal undersøges, inden de kan gøres til boligområder.

Nu skal et nyt projekt, kaldet Gandalf ledet af Københavns Universitet, sikre, at der ikke bliver bygget boliger på forurenet jord.

”Problemet er, at man i dag går efter relativt få parametre, når man foretager jordundersøgelserne, og det kan i mange tilfælde give et forureningsbillede, der er langt fra sandheden. Med Gandalf-modellen vil vi forsøge at give et bedre billede af den reelle forurening i jorden. Risikovurderingen bliver på den måde mere reel,” forklarer kundechef Peter Mortensen, hos miljølaboratoriet Eurofins Miljø A/S, som er med til at udvikle modellen, i en pressemeddelelse.

Nye metoder

Projektet har til formål at udvikle nye analyse- og vurderingsmetoder, så der hurtigt og kosteffektivt kan tages såkaldte ”kemiske fingeraftryk” af hele forureningsprofilen i jorden på byggegrundene, uden at selve risikovurderingen forlænger byggeprocessen.

Kemiske fingeraftryk vil sige, at der ikke blot søges efter nogle bestemte stoffer, men at man simpelthen analyserer, hvad jorden rent faktisk indeholder.

”Både i sedimenter og jord er det en meget lille procentdel af giftigheden, som vi kan forklare. Der er altså mange kemiske stoffer i vores miljø, som vi ikke måler efter, og som vi derfor ikke aner noget om. Så måske er der helt andre stoffer i jorden, som vi burde måle og lovgive efter”, siger Jan H. Christensen, professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet og leder af Gandalf-projektet

Et paradigmeskift

Selve brugerfladen af modellen står rådgivervirksomheden Moe | Seacon for, og i første omgang bliver modellen baseret på data fra Københavns Kommune, hvor man indlæser mellem 50.000 og 60.000 analyser for at skabe en grundmodel. I takt med at de kemiske fingeraftryk dannes, kommer de ind i modellen.

Hensigten er, at modellen kan bruges i Danmark, men også i udlandet, da forurenede byggegrunde ses over hele verden.

Projektet løber over de næste fire år og har et samlet budget på 27,8 mio. kroner

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125