KRONIK: Styrk forbrugerbeskyttelsen
Praktiserende Landinspektørers Forening opfordrer politikere og embedsmænd til at indlede dialog med branchen – ellers er vitale samfundsinteresser og forbrugerbeskyttelse i fare, mener foreningens formand Søren Andersen
Den danske model for matrikulært arbejde er ved den uvildige landinspektør kendt for en høj forbrugerbeskyttelse med den praktiserende landinspektør som det uvildige omdrejningspunkt. Her sikres borgeren, at matrikulært arbejde foretages af en beskikket landinspektør fra en virksomhed, der kun har til formål at bedrive landinspektørvirksomhed og dermed kun løser opgaven i skellets interesse – og ingen andres.
Det sidste par år har der med udgangspunkt i forskellige regeringers vækstpakker været et embedsmandsarbejde i gang, der sidste år mundede ud en fejlbehæftet og tendentiøs rapport, som helt udokumenteret ender med at anbefale en model, der slanger sig pænt op af en model, som vil tilgodese de store rådgivende ingeniørvirksomheder. Statens embedsmænd har i den forbindelse blandt andet foreslået at øge bureaukratiet med et risikobaseret tilsyn.
I PLF mener vi, at vejen til vækst ikke går gennem flere administrative byrder, øget offentlig kontrol og skærpede tilsyn. Derimod bør staten overlade forbrugerbeskyttelseselementet til forbrugerne og tillade, at Landinspektørnævnet kan få tilgang af en eller flere forbrugerrepræsentanter, eksempelvis Parcelhusejernes Landsforening eller lignende, der kan bidrage til at styrke gennemsigtigheden og forbedre landinspektørernes samarbejde yderligere med de interesser, det netop handler om: Forbrugerne og samfundet.
Når vi nu er ved forkerte informationer, der desværre florerer i debatten om ændrede vilkår for at drive landinspektørvirksomhed, så undrer det os, at Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) i en artikel i Licitationen 26. februar er citeret for at fremføre påstanden om, at landinspektørselskaber ikke er forsikringsdækket.
Det er decideret forkert, da alle landinspektørvirksomheder har en lovpligtig erhvervsansvarsforsikring. Det er forhåbentlig derfor en fejlcitering af Henrik Graver, for ellers er det knap så grundigt hjemmearbejde fra organisationens side. Derudover er der i dag krav om personlig hæftelse til ejerne af landinspektørvirksomheder. Et krav vi finder helt naturligt og en del af den høje standard, vi selv ønsker at sætte for landinspektørbranchen.
Vi anerkender, at de rådgivende ingeniører naturligvis har en legitim interesse i at overtage en række af de landinspektøropgaver, der i dag stilles særlige krav for løse. Interessevaretagelsen bør imidlertid foregå på et faktuelt korrekt grundlag.
Der er en række måder, man kan udvikle landinspektørbranchen på – uden at øge bureaukratiet og uden at risikere at spille hasard med forbrugerbeskyttelsen.
Skal man ændre på ejerskabsrestriktionerne behøver man eksempelvis ikke at gå radikalt til værks og på et fejlagtigt grundlag tillade alle med en kuglepen at udføre de opgaver, der i dag er forbeholdt uddannede beskikkede landinspektører, der skal være ansat i uvildige landinspektørvirksomheder med særlige krav til ejerskabet.
Gå i dialog
Forretningsudviklingen kan let og effektivt fremmes ved at lempe de lovgivningsbestemte restriktioner for antallet af bestyrelsesmedlemmer i landinspektørvirksomheder. Dermed vil de landinspektørvirksomheder, der måtte ønske det, få mulighed for at styrke både kvalitet og effektivitet i virksomhedsdriften.
Vi opfordrer politikerne til at bede embedsmændene indlede en dialog med os, der har skoene på og som med indsigt i de virkelige vilkår i branchen kan anvise veje, der mildest talt ligger lige for, hvis man vil udvikle branchen samtidig med, at man sikrer vitale samfundsinteresser, opnå reel forbrugerbeskyttelse gennem fagligt kompetent og uvildig udførelse af det matrikulære arbejde i Danmark.
Vælg selv motivet, men de politiske beslutninger skal ske på et faktuelt korrekt grundlag. PLF er som altid klar til dialog.