1,75 millioner mursten til supersygehus
Årets hidtil største ordre i Egernsund Tegl skaber travlhed på Helligsø Teglværk i Nordvestjylland
Kontrakten på DNV-projektet blev underskrevet kort efter årsskiftet, og i midten af februar blev den første sending transporteret de små 80 kilometer fra Helligsø Teglværk i Nordvestjylland til byggepladsen ved Herning.
Murerne har været i sving i en god måneds tid, og farven rødbrun er allerede tydelig på en del af facaderne. Når hele ordren er afsluttet i anden halvdel af 2017, vil Egernsund Tegl samlet set have leveret 1,75 millioner sten samt et stort antal bjælker og overliggere til supersygehuset.
”Vi har samarbejdet med arkitekten gennem halvandet år op imod udbuddet og udviklede undervejs to stentyper. Den første blev for dyr, hvorefter vi tilpassede udseende og kostpris,” fortæller arkitektkonsulent Søren Henrichsen fra Egernsund Tegl.
Specielt udviklet sten
Stenen er specielt udviklet til DNV i en proces, hvor Egernsund Tegl skulle forsøge at opfylde arkitektens ønsker inden for en begrænset budgetramme.
”Vi har hjulpet arkitekten til at få det optimale ud af den økonomi, der er til rådighed,” siger Søren Henrichsen.
Han tilføjer, at oprindeligt udviklede sten siden er blevet solgt til andre projekter.
Den ordre, som Egernsund Tegl har vundet, omfatter den første af tre faser. Og det er klart den største. Ifølge Søren Henrichsen vil de efterfølgende to faser hver især svare til omkring en fjerdedel af den Det er ikke afgjort, hvem der skal levere til de næste faser, men Egernsund Tegl tør godt nævne sig selv blandt de virksomheder, der vil være inde i billedet.
Tryghed og hjemlighed
Visionen bag DNV-projektet er at skabe et moderne hospital, der opfattes som poetisk, venligt og imødekommende.
Der er i høj grad lagt vægt på at styrke kontakten til det vestjyske hedelandskab, og det vil blandt andet komme til udtryk gennem anvendelse materialer, der leder tankerne væk fra det traditionelt kliniske sygehus og i retning af en tryg og hjemlig atmosfære.
”Vi ønskede en sten, der kunne løfte store sammenhængende murflader – som havde både dybde og tekstur. Stenen, vi fandt frem til, havde disse kvaliteter og var tillige økonomisk,” siger Karsten Sinning, arkitekt og leder af Aart Architects’ health-afdeling, en af medlemmerne af konsortiet Curavita, der har projekteret DNV Gødstrup. Curavita består i øvrigt af blandt andre arkitektvirksomheden Arkitema og rådgivervirksomheden Grontmij.
For opførelsen, der er inddelt i storentrepriser, står blandt andre hoved- og storentrenørvirksomheden JFP og facadeentreprenøren Eiler Thomsen Alufacader.