23948sdkhjf

Københavns social dumping-kontrol viser, der er noget at komme efter

I syv procent af gennemførte stikprøveundersøgelser har ansatte fået for lidt i løn, eller kommunens arbejdsklausul er på anden måde overtrådt
Omkring 100 personer har det seneste halvandet år ikke fået den løn, de havde krav på ved arbejde for Københavns Kommune.

Det viser en statusrapport over de seneste 18 måneders målrettede indsats mod social dumping, ikke mindst på kommunens egne byggepladser.

Københavns Kommune oprettede som den første kommune i landet i efteråret 2014 et eksternt indsatsteam, der rykker ud på uanmeldte besøg, hvor kommunens leverandører udfører arbejde. Det gælder ikke mindst bygge- og anlægsarbejde. Teamet tjekker arbejds- og opholdstilladelser, ansættelseskontrakter, lønsedler og lønregnskaber for at sikre, at leverandører og entreprenører overholder de krav, som Københavns Kommune stiller for arbejdets udførelse – herunder en arbejdsklausul med krav om løn på hvad der svarer til områdets overenskomst.

Status fra det første halvandet års arbejde er, at der er noget at komme efter.

Indsatsteamet har gennemført 1.417 stikprøver, hor der er konstateret deciderede fejl i lønnen eller anden overtrædelse af arbejdsklausulen i 101 tilfælde, svarende til syv procent af alle prøver. I andre 254 tilfælde har der manglet dokumentation.

For 75 procent af de undersøgte personer var forholdene helt i orden.

Samlet har indsatsteamet fra Bureau Veritas udarbejdet 126 rapporter, hvor der er anbefalet videre opfølgning i den relevante kommunale forvaltning i 46 af tilfældene, svarende til 37 procent af alle rapporter. I de 22 af sagerne vurderes der at være tale om overtrædelse af arbejdsklausulen – eksempelvis manglende betaling af pension eller for overarbejde.

Et vigtigt skridt

Overborgmester Frank Jensen (S) var initiativtager til oprettelsen af det eksterne kontrolteam og er tilfreds med det første halvandet års arbejde.

”Vi vil ikke acceptere at håndværkere på kommunens arbejdspladser underbetales, og at de gode leverandører med orden i sagerne får ulige konkurrence. Derfor er jeg utroligt glad for at se, at stikprøvekontrollerne gør en forskel, både præventivt og for den enkelte lønmodtager. Det er et meget vigtigt skridt i kampen mod social dumping”, siger han.

”Social dumping er et problem, vi ser i mange brancher både i Danmark og Europa. På Københavns Kommunes byggepladser har vi tidligere set eksempler på, at håndværkere har gået til 40 kroner i timen. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi har rettet op på forholdene for over 100 medarbejdere hos leverandører på vores byggepladser. Med vores indsats sender vi et stærkt signal om, at det ikke betaler sig at underbetale sine medarbejdere på Københavns Kommunes byggepladser”, siger overborgmesteren.

Nægter at samarbejde

Det er af materialet ikke muligt at se, hvor stort et beløb, der samlet set er udbetalt for lidt i løn.

På et byggeprojekt har to medarbejdere får mindre i løn end mindstekravene og manglede udbetaling på til sammen godt 3.000 kroner, og ved en skolerenovering fik en ansat udbetalt 18,51 kroner for lidt i timen. Det var løbet op i knap 2.500 kroner ved indsatsteamets besøg.

Det er ikke alle entreprenører, der er begejstrede for den kommunale kontrol. En entreprenør har således nægtet at fremsende mandskabslister til indsatsteamet. Byggeri København er ifølge kommunens opgørelse over verserende sager i dialog med entreprenøren. Sagen ender formentlig i en voldgiftsag.

I en anden sag, hvor der er fundet fejl hos fire underentreprenører og hvor der ikke er modtaget den ønskede dokumentation, har Københavns Kommune stoppet alle betalinger til hovedentreprenøren, indtil forholdene er afklaret.

Statusrapporten er anonymiseret, så det er af materialet ikke til at se hvilke firmaer, der er afsløret i ikke at overholde arbejdsklausulen, eller hvem, der ikke vil samarbejde med kommunen.

80 procent af stikprøvekontrollerne er gennemført ved bygge- og anlægsarbejde. De øvrige kontroller er inden for pleje, rengøring, kantinedrift og transport.

Læs også: Tømrermester: God idé med kontrol

Fakta
Københavns Kommune har siden 2011 stillet krav om, at kommunens leverandører og entreprenører skal tilbyde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Kravene indebærer blandt andet en arbejdsklausul med krav i forhold til løn og arbejdstid.
Kommunen oprettede i oktober 2014 som første i landet en ekstern kontrol kaldet et indsatsteam, der via tip eller uanmeldt undersøger forhold på kommunens arbejdspladser – ikke mindst kommunale byggepladser. Indsatsteamet kan kræve blandt andet ansættelseskontrakter, lønsedler og lønregnskaber.
Når der konstateres en overtrædelse, får leverandøren mulighed for at bringe forholdene i orden inden for en bestemt tidsfrist. I sidste ende kan kommunen tilbageholde betaling og opsige kontrakten.
Kilde: Københavns Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126