23948sdkhjf

Fra affald til ny effektiv byggekomponent

Brugte bygge- og industrimaterialer forvandles via upcycling til nye fuldt funktionsdygtige byggematerialer, uden værditab
Et gammelt toilet, en knækket flise, flyve­aske, udtjente loftplader.

Det er nogle af de ingredienser, der kan indgå som råmaterialer i for eksempel isoleringsmateriale.

Rockwool har – ifølge koncernen selv– i flere år arbejdet på at skabe en mere bæredygtig produktlivscyklus, blandt andet gennem genanvendelse.

”Vi vil gøre vores til en mere ansvarlig brug af ressourcer og forvandle andres affald og restprodukter til stenuldsprodukter. Derfor modtager vi årligt 500.000 tons industriaffald på koncernniveau. I stedet for at industriaffaldet ender som deponi, tager vi det ind i vores produktion og giver det nyt liv som for eksempel akustikplader og isolering. Som koncern modtager vi tre gange mere affald, end vi selv genererer”, siger Rockwools koncernmiljøchef Marianne Guldberg.

Upcycling versus recycling

Fremstillingsprocessen for stenuld medfører, at al den stenuld, der kommer ud af fabrikkerne, er af nøjagtig samme værdi og kvalitet som var det alene baseret på råvarer taget i naturen.

”Mange forveksler recycling med upcycling. Men i modsætning til almindelig recycling af for eksempel papir, hvor fibrene gradvis nedbrydes og derfor kun kan genanvendes et vist antal gange, er vores upcycling-process unik. Vi tager gammel stenuld retur og værdiforædler til helt ny stenuld med præcis de samme kvaliteter som den stenuld, der blev afleveret på for eksempel genbrugsstationen. Det er langt bedre end at sende på deponi. I sin yderste konsekvens giver upcycling mulighed for at holde materialerne i et konstant kredsløb”, siger Christian Kofod, bæredygtighedschef hos Rockfon, der leverer akustiske lofter og vægbeklædning.

Indsamling og returnering

Rockfon har på flere store renoveringsprojekter aftalt med bygherren, at gamle akustikplader bliver taget retur og upcyclet til nye stenuldsprodukter. Dermed kan bygherren også medvirke til et bedre miljø og spare ressourcer.

RGS90 indsamler stenuld og sørger for, at det bliver granuleret, så det kan indgå i produktionen af isoleringsmateriale.

”Stenuld kan bruges igen og igen. Derfor er det oplagt at tage det retur. Alene i Danmark er godt 10.000 tons stenuld i omløb fra huse, der bliver revet ned eller bygget om. Det er materiale, vi ligeså godt kan få tilbage i produktionen”, siger bæredygtighedschef i RGS90 Ebbe Tubæk Naamansen i en pressemeddelelse.

”Vi sorterer affald for flere producenter, men dette er den mest gennemførte og ambitiøse ordning, vi har. Den har potentiale til at blive rigtig stor, når alle genbrugsstationer og byggepladser bliver involveret, og flere i byggebranchen for øjnene op for fornuften i at genanvende stenuldsmaterialer”, siger han.

Udnytter affald
Danmark er et af de lande, der producerer mest affald pr. indbygger i Europa. På Rockwools fabrikker arbejdes der på at minimere og udnytte egne affaldsstrømme og på at bruge restprodukter fra andre industrier i produktionen og omdanne dem til nye stenuldsprodukter.


747 kilo affald pr. person
Ifølge Eurostats affaldsstatistik producerer Danmark 747 kg affald pr. person i forhold til gennemsnittet på 481 kg pr. borger i EU. Rumænien producerer den mindste mængde affald pr. person med 272 kg.
I Danmark bliver 28 procent af affaldet genbrugt, 17 procent komposteret, mens 54 procent går op i flammer på forbrændingsanlæg. Tyskland forbrænder 35 procent af sit affald, mens 65 procent bliver enten genbrugt eller komposteret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.456