23948sdkhjf

Byggeriets analysemager takker af

Chefanalytiker Finn Bo Frandsen går på pension efter mere end 37 år som økonom i Dansk Byggeri
Organisationen har skiftet navn et par gange, men efter mere end 37 år i det, der de seneste 13 år har heddet Dansk Byggeri, takker chefanalytiker Finn Bo Frandsen af og går på pension.

Det var en ung og nyuddannet økonom, der i 1979 begyndte i Entreprenørforeningen i den selvsamme ejendom ved Nørreport i København, hvor Dansk Byggeri residerer. Og da Entreprenørforeningen i 1998 blev til Danske Entreprenører kan Finn Bo Frandsen med sin underspillede jyske humor slå fast, at han har haft tre arbejdsgivere i det lange arbejdsliv i det samme hus – hvor han også har skiftet kontor og etage flere gange som for at understrege, at han har været omstillingsparat og ikke var groet fast.

Med Finn Bo Frandsens pensionering mister Dansk Byggeri en kapacitet, der står respekt om langt uden for byggeriets og organisationernes verden. Tidligt i 1980’erne begyndte Finn Bo Frandsen sammen med kollegaen og den senere chef Curt Liliegreen at udarbejde en årlig konjunkturanalyse baseret på alt – simpelthen alt – talmateriale, de to unge økonomer kunne skrabe sammen. Lige siden har Finn Bo Frandsen været ankermand i arbejdet med den årlige konjunkturanalyse, som bedre end nogen anden tager temperaturen for, hvad bygge- og anlægsbranchen går i møde.

Curt Liliegreen, der var ansat i Entreprenørforeningen i 22 år heraf de sidste 10 år som cheføkonom, erindrer, at man i Entreprenørforeningen brugte moderne analysemetoder før andre. Det skabte interne sværdslag i organisationen, når der skulle investeres i noget som moderne og dyrt som en computer, hvor den første blev indkøbt i 1983 som supplement til skrivemaskinen med kuglehoved.

Faglig stolthed

Uanset at det i dag er blevet lettere at tilegne sig de statistiske oplysninger, der er baggrund for de omhyggelige analyser, og at det ikke længere er nødvendigt med hundredvis af ringbind og opslagsværker, så har der altid stået gny om analysernes troværdighed. Curt Liliegreen understreger således, at Finn Bo Frandsen aldrig er forfaldet til at ”politisere med tallene” men alene ud fra tallene. Man holder ikke længe som seriøs analysemager, hvis man pynter på tallene for at skabe et bestemt billede. Det skyldes, mener Curt Liliegreen, en ekstremt faglig stolthed og afvisning af at gå på kompromis i analysearbejdet.

At han efterlader et stort tab af viden hersker der ikke tvivl om i Dansk Byggeri.

”Finn Bo Frandsen har gigantisk erfaring med overvågning af bygge- og anlægsbranchens konjunkturer. Den kapital af viden, som Finn besidder, har gennem årene givet os i Dansk Byggeri det privilegium, at vi ikke behøvede at læne os blindt op ad Slotsholmens teoretiske regnemodeller. Mens Finansministeriet har hygget sig med deres Adam-model (en makroøkonomisk beregningsmodel fra Danmarks Statistik, red.), har vi haft vores helt egen Finn-model”, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Også i Danmarks Statistik vil de uden tvivl komme til at savne Finn Bo Frandsen, som jævnligt har stillet spørgsmål ved ikke mindst statistikken om påbegyndt boligbyggeri, og der er flere eksempler på, at Finn Bo Frandsen i kraft af sin viden om markedet har slået tallene fra Danmarks Statistik.

Finn Bo Frandsen har sidste arbejdsdag i dag. Afskeden markeres med reception i Dansk Byggeris lokaler fra kl. 15.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094