23948sdkhjf

Private udbud driver nu væksten

66 procent af alle store udbud af byggeprojekter til byggestart i år er private, viser en ny opgørelse
Det er nu private bygherrer, der driver væksten i byggeriet.

Der er de seneste måneder sket en voldsom vækst i store private byggeudbud, og samlet fylder store private udbud nu 66 procent af alle store byggeprojekter med forventet byggestart i 2016.

Udviklingen fremgår af en opgørelse foretaget af byggepipeline.dk, som giver et samlet overblik over alle store byggeprojekter til en værdi af mere end 50 mio. kroner. Heraf fremgår, at der siden december 2015 er steg en stigning på 10 procent og siden august en stigning på 17 procent i store private udbud.

”De nye tal fra byggepipeline.dk peger på, at det private marked for store projekter er på vej op. Det handler blandt andet om flere boliger, ikke mindst renovering af boliger. Men der er også flere projekter i eksempelvis energisektoren med renovering af kraftværker” siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, som både repræsenterer private, offentlige og almene bygherrer.

Chefanalytiker Finn Bo Frandsen er positivt overrasket over udviklingen.

”Vi forventer fremgang i antallet af almene boliger, og der er sikkert også gang i en del pensionskassebyggeri, men jeg er overrasket over, at man forventer fremgang i renoveringsindsatsen på store udbud”, siger han.

Han henviser til, at der er udsigt til et fald på cirka en mia. kroner i det såkaldte investeringsafløb af Landsbyggefondens tilsagn til renovering af almene boligafdelinger.

Risiko for flaskehalse

Der er ikke kun vækst i antallet af private udbud. Siden december er værdien af de store udbud øget med over 12 mia. kroner til 71,4 mia. kroner. I alt er der 463 store projektudbud med byggestart i år.

”Det er overordnet set en god nyhed med flere store udbud og en større omsætning. Vi har været gennem lavvækstperiode, men de nye tal viser en vækstforøgelse, som vil skabe jobs og udvikling. Men samtidig er der en risiko for lokale flaskehalse, hvilket vi allerede ser i forhold til betonelementer. Fortsætter væksten, kan vi være bekymrede for, om der er kapacitet nok alle steder hos rådgiverne og entreprenørerne” siger Henrik L. Bang.

De mange store udbud er skævt fordelt geografisk, idet næsten halvdelen – 47 procent – er beliggende i Region Hovedstaden. 24 procent af udbuddene gælder projekter i Region Midtjylland.

Opgørelsen gælder alene byggeprojekter og omfatter altså ikke anlægsprojekter.

Fakta
Byggepipeline.dk er en online-oversigt over nuværende og kommende store +50 mio. kroner byggeprojekter i Danmark. Websitet, som opdateres fire gange årligt, drives af Bygherreforeningen og Byggefakta og blev lanceret i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Realdania.
Ambitionen er større gennemsigtighed i markedet, mere konkurrence og at tiltrække nye spillere fra udlandet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25