23948sdkhjf

Landinspektører hænger fast i Christiansborgs labyrint

Praktiserende Landinspektørers Forening kæmper stadig med at finde politiske tilhængere i kampen mod en liberalisering af landinspektørloven
Et lovforberedende arbejde fra embedsmandsværket, som er smækfyldt med fejl og forhastede konklusioner - som i øvrigt var udokumenterede og med mangelfulde konsekvensvurderinger.

Kritikken flød i en skarp sovs kort før jul, fra den daværende formand for Praktiserende Landinspektørers Forening (PLF), Torben Juulsager, da han gik til modangreb på det tværministerielle udvalg, der forbereder en mulig ændring i Landinspektørloven.

Ny talsmand i sagen er landinspektør Steen Boe, bestyrelsesmedlem i PLF, der i går over for Licitationen - Byggeriets Dagblad trods alt kaldte sig optimist.

”Jeg mener stadig, at retssikkerheden er i fare. I dag er vores arbejdet beskyttet af en autorisation, der hindrer, at en kommune eller en developer kan lægger pres på landinspektøren om skellet. Med den mulige liberalisering af loven er den sikkerhed i spil. Men jeg er opmuntret af, at politikerne, i modsætning til de embedsmænd, der skrev rapporten, har vist forståelse og tilkendegivet sympati - samt vist bekymring for, om almindelige borgere i fremtiden skal forberede sig på flere retssager, frem for at stole på os som ”skellets ambassadører”, siger Steen Boe.

Åbne døre ind

Førende rådgivervirksomheder og andre, som kan have interesse i landinspektørernes jagtmarker, anfægter, at der skulle være problemer med habilitet. Og ambitionen var sidste år at skabe mere beskæftigelse, øge konkurrencen og medvirke til lavere priser på det danske marked for landinspektørydelser.

Men nu melder tvivlen - på tværs af partiskel - sig, oplever landinspektørerne.

”Der er reelt tale om en vildledning af Folketinget og tale om meget sjusket arbejde fra embedsværket”, lød det fra PLF efteråret igennem.

”Man sparker åbne døre ind i liberaliseringsbestræbelserne. Konkurrencen fungerer allerede i bedste velgående, og priserne er styrtdykket med 75 procent siden de faste honorarregler blev sløjfet i 1994”, sagde Torben Juulsager til Licitationen - Byggeriets Dagblad kort før jul.

Stor bekymring

Også Steen Boe frygter fortsat, hvis de foreslåede ændringer bliver til lov, et land, hvor sætningen ”du hører fra min landinspektør”, bliver vidt udbredt, og hvor de retslige tilstande kommer til at ligne for eksempel Norge, hvor langt flere skelforretninger ender i dyre retssager.

”En landinspektør må ikke blive part eller advokerende”, siger Steen Boe til Licitationen.

Han mærker stor bekymring hos flere medlemsvirksomheder, hvoraf nogle frygter for deres eksistens.

Landinspektørloven
Praktiserende Landinspektørers Forening (PLF) har blandt andet udpeget disse tre kritiske områder, der vil komme under pres hvis Landinspektørloven liberaliseres:

1. Skelforretning: Der gennemføres 60-70 skelforretninger om året, hvoraf tre gennemsnitligt overgår til domstolene. PLF forventer, at der sker en stigning i domstolssager, når der kan opstå tvivl om den beskikkede landinspektørs rolle og interessevaretagelse

2. Branchestruktur: Der er i dag cirka 55 firmaer med 140 kontorer. Der vil ske en konsolidering og centralisering i branchen, hvor specielt mindre firmaer i udkantsområder ophører. Som følge vil konkurrencesituationen her blive svag og medføre stigende priser til skade for forbrugerne.

3. Habilitet: Habilitetsreglerne sikrer, at de praktiserende landinspektører udfører eneretsarbejde upartisk og fri af særinteresser. Reglerne med den eventuelt nye lov vil ikke være forankret i firmaets ejerkreds og ledelse, og der vil opstå flere spørgsmål om inhabilitet. Med fjernelse af det økonomiske ansvar hos firmaledelsen vil der ske ansvarsforflygtigelse og en svækkelse af retssikkerheden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.255