Kunder skal vejledes om kloakering
Separatkloakering kan koste kunderne dyrt, men kloakmestre kan vinde på vejledning om refusion i tilslutningsbidraget
Dermed risikerer de en ekstraregning på op til 70.000 kroner. Årsagen til adskillelsen af kloaknettet er kommunens ’Spildevandsplan 2013 til 2016’, der siger, at alle husstande skal have separeret spildevandet og regnvandet senest ved udgangen af 2016.
”Alle kommuner har en spildevandsplan, og de kan indeholde handlingsplaner, der er dikteret af eksempelvis regeringen eller EU. I Hillerød har vi Spildevandsplan 2013 til 16, men hvis man kan påvise, at man selv kan håndtere sit regnvand, så det ikke giver Hillerød Forsyning øgede udgifter, så kan man ansøge om at få regnvandsdelen af sit tilslutningsbidrag tilbage. Tilslutningsbidraget ligger på 47.592 kroner i 2016, og regnvandsdelen udgør 40 procent heraf”, siger Peter Underlin, spildevandschef hos Hillerød forsyning.
Giver råd til andre løsninger
Hvis en borger selv vælger at bortskaffe regnvandet, skal myndighederne i den pågældende kommune ifølge Peter Underlin godkende løsningen.
I Hillerød er det Hillerød Forsyning, der skal godkende den løsning, som beboerne kommer frem til. Hos Dansk Byggeri ser man gode muligheder hos virksomhederne for at kunne differentiere sig i forhold til konkurrenterne på dette område. Her mener man, at besparelsen på tilslutningsbidraget giver et godt afsæt til alternative løsninger.
”Det beløb, kunderne sparer, bringer dem et godt stykke vej. Løsningerne afhænger meget af jordbunden, som kan variere meget inden for bare få hundrede meter, så det kræver, at man laver en nedsivningstest på stedet. Vi har netop selv afholdt et kursus om forskellige LAR-løsninger, så entreprenørerne burde som det første at gå ind og vejlede kunderne, om de muligheder de har”, siger Mikael Mortensen, chefkonsulent i kloaksektionen, Dansk Byggeri.
God kundevejledning
Det er de øgede regnmængder, som kan forårsage overløb fra kloaknettet, så spildevandet kan løbe ud i naturen og forurene vandløb og åer, der får kommuner landet over til at lave spildevandsplaner.
Hos André Entreprenør ApS i Hillerød er man godt klar over værdien i god rådgivning af kunderne.
”I stedet for at ofre 60 til 70.000 kroner på at separere spildevandet fra regnvandet giver det meget god mening eksempelvis at lave en faskine ude i baghaven. Prisen afhænger selvfølgelig af, hvilken løsning vi når frem til, men med det beløb, kunderne får retur fra tilslutningsbidrag, så når de langt, og det er noget, jeg bevist råder kunderne til”, siger André Arnt Hansen, indehaver af André Entreprenør ApS.